Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Το G-20 ξεκίνησε στο Αμβούργο της Γερμανίας, 7-8 Ιουλίου 2017, με συγκρατημένες αυτή τη φορά προοπτικές, λόγω της γενικότερης διεθνούς κατάστασης και της αβεβαιότητας της πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης από τον Ιανουάριο 2017, με τις καινοτόμες και αιφνιδιαστικές προεκλογικές υποσχέσεις σε κύρια εθνικά και διεθνή θέματα.

Το G- 20 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως G-19+1(ΗΠΑ), εφόσον οι ΗΠΑ κινήθηκαν μονομερώς σχεδόν από όλες τις άλλες χώρες του G-20, οι οποίες ανέμεναν διευκρινίσεις και επιβεβαιώσεις για τις μη αναμενόμενες προεκλογικές δηλώσεις του επί πέντε μήνες νέου αμερικανού προέδρου Trump.
Ο Trump δεν υποχώρησε στην αρνητική του θέση έναντι του προστατευτισμού, αλλά με μια μόνο δήλωση για αναγνώριση της ‘’εμπορικής εθνικής άμυνας ‘’ χώρας του G-20, εάν προκύπτουν ακραίες παραβατικές διαθέσεις και επιδιώξεις, προσπάθησε να εξομαλύνει τη στάση του στο κοινό ανακοινωθέν.
Ο Trump έμεινε αμετακίνητος στην αποχώρησή του από τη συμφωνία του Παρισίου για τις κλιματικές αλλαγές, την οποία έχε υπογράψει ο Obama 2015, παρά τις επίπονες προσπάθειες όλων των άλλων να παραμείνει στη συμφωνία. Την αποχώρησή του στήριξε στην επιδίωξη να ενισχύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες ενέργειας και την εργασία. Δέχεται όμως, με δήλωσή του στην κοινή ανακοίνωση, να βοηθήσει τις άλλες χώρες για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους στη συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές.
Όλοι βέβαια συμφώνησαν στη σύμπραξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Έτσι, ο Trump επέστρεψε στη χώρα του διατηρώντας βασικά τις μέχρι τώρα διαθέσεις του και άφησε απογοητευμένους τους άλλους που έτρεφαν κρυφές ελπίδες για προσεγγίσεις.
Πάντως, το σημαντικό σ’αυτό το G-20 είναι ότι συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Trump και ο Putin και χαρακτήρισαν αμφότεροι τη συνάντηση θετική.
Βέβαια, είχε προηγηθεί αμέσως προ του Αμβούργου η επίσκεψη του στην Πολωνία- πράγμα που στη διπλωματία είναι ασύνηθες να επισκέται μικρότερη χώρα πριν από τις μεγαλύτερες - όπου δηλώνει:’’η Ρωσία να μην αποσταθεροποιεί τις άλλες χώρες και να συμπράττει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας’’.
Η συμπεριφορά του Trump ήταν ως ‘’πρώτος’’ και του Putin ως ‘’ όμοιος.’’. 
Οι λεπτομέρειες της συζήτησης δεν είναι γνωστές ακόμη, αλλά ξεκινούν να ξεδιπλώνονται εν καιρώ. Φαίνεται ότι μεταξύ των άλλων συζητήθηκε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και φσικά και η επί επτά χρόνια κρίση στην Συρία. Γιά τη Συρία είναι βέβαιο, εφόσον μετά ή μάλλον παράλληλα με το G-20 ανακοινώνεται συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας- Ιορδανίας για κατάπαυση πυρός στη Ν.Δ. Συρία, που άρχισε και ισχύει από 9 Ιουλίου 2017. Οι προοτικές βέβαια δεν είναι δεδομένες με το προηγούμενο τις δύο όμοιες επί Omaba χωρίς αποτέλεσμα και η πρόσφατη επανάληψη για πέμτη φορά της Γενεύης καρκινοβατεί εάν δεν έχει σταματήσει ως και η σε εξέλιξη διάσκεψη Ρωσίας- Τουρκίας- Ιράν στο Καζακστάν παρουσιάζει αργούς ρυθμούς.