Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.


1. Οι εντάσεις σε περιοχές του κόσμου

Eντάσεις, συγκρούσεις και αψιμαχίες υπάρχουν στον κόσμο, όχι όμως με παλαιότερες τακτικές πολέμου, ωστόσο με πολλά θύματα παιδιά, γυναίκες και ενήλικες,. Τα Η.Ε. επεμβαίνουν με κυρώσεις και οι διεθνείς οργανισμοί με εμπάρκο όπλων σε περιοχές ανησυχίας.


2. Με ασάφεια η εξωτερική πολιτική του Trump στον πρώτο χρόνο της προεδρίας του


Donald Trump, Πρόεδρος Η.Π.Α. από 1-1-17, με διαφοροποίηση στην εξωτερική πολιτική


O
Trump διοικεί ως Διευθυντής ιδιωτικής επιχείρησης- δεν μου κάνεις πας σπίτι σου. Αψηφεί τις δεσμεύσεις των Η.Π.Α. στον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου και σε πολυμερείς -διμερείς εμπορικές συμφωνίες. Απαιτεί να αυξηθεί το κόστος ασφαλείας των χωρών του ΝΑΤΟ και οι σχέσεις Η.Π.Α.- Ευρώπης είναι οι χειρότερες μετά το Β΄ΠΠ. Δεν υπογράφει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και δεν βλέπει με καλό μάτι τις προσεγγίσεις με την Κούβα. Προκαλεί αναβρασμό και συγκρούσεις στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη με νεκρούς και τραυματίες με την πρόθεσή του να κηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, έστω και αργότερα. Έχει όμως ικανό επιτελείο να του διαμορφώσει πειστική εξωτερική πολιτική.

3. Ενίσχυση ακροδεξιών στις εκλογές  της Ευρώπης, με αμυδρές προοπτικές η Ευρώπη 2017

Ακραίες δεξιές/ Νεοναζισμός 

Διεξάγονται το 2017εκλογές στην Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία,Τσεχία με ενισχυμένες τις ακροδεξιές τάσεις. Στις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες επικρατεί πλουσιοκρατία ηγετών με αντιθέσεις προς την Ε.Ε.

  Εκλογές 2017: Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία

Η Ισπανία δοκιμάζεται από την καταλανική κρίση, η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις του βιομηχανικού Βορρά, η Γαλλία παλεύει για γρήγορο βηματισμό , η Μεγάλη Βρετανία ταλαιπωρείται με το Βrexit, και η Γερμανία με επιβράδυνση για μεγάλο συνασπισμό πιθανόν συντηρητικών-σοσιαλδημοκρατών, απίθανο Φιλελευθέρων- Πρασίνων και να αποκλείονται νέες εκλογές, προς το παρόν.

4. Δημοψηφίσματα στην Ευρώπη για ανεξαρτησία

Τάσεις για ανεξαρτησία:1 Λίγκα Βορρά 2 Τορόλο 3  Καταλονία 4 Βάσκοι 5 Faroe Δανίας  6 Κορσική  7 Βέλγιο Flanders 8  Βαβαρία  

Διεξάγεται παράνομο δημοψήφισμα στην Καταλονία της Ισπανίας για ανεξαρτησία με κατηγορίες από τη Μαδρίτη για εξέγερση, στάση και διαφθορά κατά του καταλονού ηγέτη Puigdemon, ο οποίος διαφεύγει στο Βέλγιο, όπου ο βέλγος εισαγγελέας ασχολείται με τη χορήγηση ή όχι ασυλίας, σύμφωνα με το ισχύοντα βελγικό νόμο. Από το Βέλγιο ο Puigdemon συμμετέχει στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας στις 21 Δεκεμβρίου 2017 που κήρυξε η Μαδρίτη. Επίσης, διεξήχθηκε χωρίς δέσμευση δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στη Βόρεια Ιταλία με ανησυχία για την κυβέρνηση της Ρώμης. Η Ε.Ε. ασχολείται με κράτη και όχι με περιφέρειες.

5. Εξάλειψη του IS στη Συρία- Ιράκ στο τέλος του 2017

Εξάλειψη IS στη Συρία – Ιράκ, Νοεμβριος 2017 - Δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν 25 Σεπ.


Στη Συρία, καταλαμβάνεται η πρωτεύουσα Ράκα των
IS και το Der El Zoir στα σύνορα με το Ιράκ. Στο Ιράκ, καταλαμβάνεται η πρωτεύουσα των IS Μοσούλη και το Κιρκούκ κυρίως από κουρδικές δυνάμεις και το Ιράκ εξαλείφει τους IS από τη χώρα. Μετά το’’προδομένο’’ δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν, οι Κούρδοι υποχωρούν στις πρώην περιοχές τους. Ας ελπίζουμε ότι και οι Κούρδοι στην Συρία δεν έχουν την ίδια τύχη. Από αδύναμες φωλιές του IS σε χωρία και έρημο στην περιοχή, εμπνέεται το πρόσφατο κτύπημα στο Βόρειο Σινά με εκατοντάδες νεκρούς και με μηνύματα για Χριστουγεννιάτικα αιματηρά κτυπήματα στη Δύση.

Η 3η αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος

Δεξιά, ο υπουργός Γερμανίας Zoimple, αριστερά της Ελλάδας Τσακαλώτος, στο κέντρο ο πρόεδρος της ΕΖ Daiyemblum, με διάδοχο από 13.1.18 τον πορτογάλο Centeno. Ο Zoimple έχει μετακινηθεί στην προεδρία του γερμανικού κοινοβουλίου.

Στο τέλος του 2017, εγκρίνεται η 3η αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος με υποχωρήσεις για πώληση λιγνίτη και για τις απεργίες και ολοκληρώνεται στις 22 Ιανουαρίου 2018 μετά από εφαρμογή προαπαιτουμένων μέτρων. Αρχίζει η 4η αξιολόγηση με στόχο την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018, με νέο προέδρο της ΕΖ τον σοσιαλιστή πορτογάλο Centeno, με εμπειρία από τη χώρα του,. Παραμένει, όμως, μετά την έξοδο η επιτήρηση, όχι όμως με πρόγραμμα, αλλά με μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ποσού.


Επίσκεψη του Erdogan στην Αθήνα, 7-8 Δεκεμβρίου 2017

Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται επισήμως την Αθήνα και τη Θράκη μετά από 65 χρόνια από το 1952. Βαρύ το κλίμα στο προεδρικό μέγαρο. Βέβαια οι συναντήσεις είναι απαραίτητες, ωστόσο να συζητούνται ανοικτά υπαρκτά θέματα όπως Κύπρος, Αιγαίο και η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για επιστροφή προσφύγων και όχι μονομερώς προβαλλόμενα θέματα όπως η συνθήκη της Λωζάνης των 11χωρών. Εξάλλου στην επιστροφή στη χώρα του ο Erdogan φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις: ‘’ Δε θα υπάρξει ποτέ συνιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κύπρο με μειονοτικό στοιχείο τους Τ/Κ, δεν είναι μόνο η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αλλά και άλλα σχετικά θέματα ως και ότι σέβεται τη συνθήκη της Λωζάνης αλλά με θέμα το μουσουλμανικό- κατά αυτόν ενίοτε τουρκικό- στοιχείο’’. Στο τελευταίο αναφέρεται και η Βουλγαρία και η Ρουμανία και προβάλλεται διεθνώς.