Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

     Οι εκλογές στις 21 Δεκέμβριος 2017 έφεραν  τη χώρα από εκεί που ξεκίνησε. Το δημοψήφισμα στις 1 Οκτωβρίου 2017  στην Καταλονία συνεχίζει να τεμαχίζει και να διαιρεί έντονα την κοινωνία της Καταλονίας. Οι υπέρ της ανεξαρτησίας και οι υπέρ της ενότητας της Καταλονίας βρίσκονται σε παράταξη κοινωνικών αντεγκλήσεων και μετά τα αποτελέσματα στις επίσημες εκλογές στο κρατίδιο της Καταλονίας.

    Από τις 135 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου οι 68 έδρες εξασφαλίζουν την απαιτούμενη απόλυτη  πλειοψηφία για διοίκηση. Τα τρία κόμματα της ανεξαρτησίας κερδίζουν 70 έδρες και   το ένα εξ αυτών αναδείχθηκε  δεύτερο με 34 έδρες στο εκλογικό σώμα της Καταλονίας, πάντως  μαζί με τα άλλα δύο κόμματα της ανεξαρτησίας εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.  Τα τρία κόμματα της ενότητας, αν και το ένα  αναδεικνύεται πρώτο στο εκλογικό σώμα με 36 έδρες, δεν εξασφαλίζουν  όλα μαζί πλειοψηφία. Το άλλο από τα επτά κόμματα  δεν είναι προς το παρόν ευθυγραμμισμένο.

    Η περίοδος  του στείρου διαλόγου οξύνεται. Με σεβασμό  στα παραδεκτά επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, προκύπτει ειδική ανεξαρτοκρατία στην Καταλονία, πάντα στο πλαίσιο του συντάγατος για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας.
Ο πρωθυπουργός Ra
joy  δεν αποκλείει  τις συζητήσεις, αλλά μόνο με το κόμμα της ανεξαρτησίας που έχει αναδειχθεί πρώτο στις εκλογές και αποκλείει την προσέγγιση με τον αυτοεξόριστο στο Βέλγιο Puigdemon, καθαιρεθέντα πρώην ηγέτη της Καταλονίας, ο οποίος θέλει να συζητήσει αλλά σε έδαφος εκτός  Ισπανίας για να αποφύγει προφανώς το κατηγορητήριο του  ισπανικού συνταγματικού δικαστηρίου για εξέγερση, στάση και διαφθορά.

Με οποιαδήποτε κατάληξη συνεργασίας μεταξύ κομμάτων της Καταλονίας, το θέμα έρχεται στην ισπανική βουλή για επικύρωση και εξασφάλιση εμπιστοσύνης, διαδικασία που μπορεί να φθάσει μέχρι και τον Ιούνιο 2018. Στην περίπτωση μη άρσης τυχόν εμποδίων διεξάγονται εκλογές στην Ισπανία.