Γράφει ο Έφεδρος Υπίλαρχος Θεοδοσίου Θεόδωρος

Μέ εγκαρδιότητα, ευγένεια και φιλική διάθεση, χαρακτηριστική αλλωστε των Τεθωρακισμένων συμπεριφορά, ο Δ/ντής ΓΕΣ/ΔΙΤ Υποστράτηγος Παπαδόπουλος Βασίλειος υπεδέχθη τους προσελθόντας απ’ όλα τά σημεία της χώρας Εφέδρους Α/ξκούς Την επισημότητα αλλά και την Ιδιαιτέρα σημασία της σημερινής εκδήλωσης υπογράμισε η Παρουσία τού ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ κ. Στεφανή Αλκιβιάδη . Για το βίντεο της επίσκεψης πατήστε εδώ

Η παρουσία του κ.Αρχηγού χαροποίησε τα μέγιστα το σύνολο των Εφέδρων , καθώς είναι γνωστό ότι πολλοί εξ΄ αυτών υπηρέτησαν υπό την Δ/σή του , τόσο στην ΥΛΗ ΥΕΑ , όσο καί σε πολλές άλλες Μάχιμες Μονάδες.

Τήν θερμή υποδοχή , ακολούθησε η προσφορά καφέ και αναψυκτικών , κατά την διάρκεια της οποίας εξελίχθησαν ωραιότατες και με έντονους ψυχικούς κραδασμούς , στιγμές βλέποντας ,κανείς, να συναντώνται , μετά από δεκαετίες ολόκληρες ,παλαιοί φίλοι και συνάδελφοι Μαυροσκούφηδες.

Με μια ακρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση –ενημέρωση , στην Αίθουσα Ενημερώσεων της Σχολής ΤΘ, άρχισε το κυρίως πρόγραμμα της εκδηλώσεως.

Με λόγια ειλικρινή , και γεμάτα θέρμη , ο Δ/ντής ΓΕΣ / ΔΙΤ Υποστρατηγος Παπαδόπουλος Βασίλειος καλωσόρισε τους παρισταμένους και τους ανακοίνωσε το πρόγραμμα ξενάγησης που θα ακολουθούσε.

Γενικά για την εξέλιξη του Οπλου και τη σημερινή του, κατάσταση ανεφέρθη διεξοδικά ο ΣΧΗΣ Τ/Θ του ΓΕΣ/ΔΙΤ Δέλλας Ιωάννης .

Στη συνέχεια ο ΣΧΗΣ ΠΒ του ΓΕΣ/ΔΕΠΣ Μουρελάς Ηρακλής σε μια κατατοπιστική εισήγηση ενημερωσε το ακροατήριο για τις Διακλαδικές Δράσεις, τις Ασκήσεις του Στρατεύματος,καθώς και το Κοινωνικό Πρόσωπο του Στρατού.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εμπνευσμένη παρέμβαση – ομιλία του κ.ΑΡΧΗΓΟΥ Στεφανή Αλκιβιάδη , ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία ανέδειξε το αξιόμαχο του Οπλου , το Υψηλό Ηθικό και την Αρτια Εκπαίδευση πάντων των στρατευμένων. Αισθήματα υπερηφάνειας και χαράς κατέκλυσαν τά στήθη των παρισταμένων, όταν από του στόματος του Α/ΓΕΣ ακούσθηκαν , μεταξύ άλλων, και οί πρόσφατες επιτυχίες Ουλαμού Αρμάτων μας , σε Διακρατικές ασκήσεις στη Βουλγαρία , με την συμμετοχή αντίστοιχων μονάδων, άλλων χωρών , και μάλιστα με ‘’πρόσφατες ‘’ εμπόλεμες εμπειρίες.

Στη συνέχεια εγκάρδιο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Απόστρατων Α ξ/κών ΤΘ , τονίζοντας την άψογη συνεργασία μεταξύ της ΔΙΤ/ΓΕΣ του ΚΕΤΘ και του Συνδέσμου.

Εκ μέρους των Εφέδρων, το λόγο έλαβε ο Εφ. Υπλχος Θεοδοσίου Θόδωρος , ο οποίος αφού ευχαρίστησε την Ηγεσία του Οπλου για την πρωτοβουλία της εκδηλώσεως, έκανε μια μικρή ιστορική αναφορά από τά ιδικά του, παλαιά χρόνια τής ΙΛΗΣ ΥΕΑ μέχρι σήμερα. Με έντονη συναισθηματική φόρτιση, ανέσυρε παλαιές εικόνες και βιώματα από τη θητεία του ως ΥΕΑ αλλά και ως Ουλαμαγού – Εκπαιδευτού στη ΣΑΤ. Εξήρε την παρουσία του Α/ΓΕΣ, του οποίου οι δεσμοί Αγάπης , Φιλίας ,Εκτίμησης και Σεβασμού, με τους αποφοίτους της ΙΛΗΣ ΥΕΑ ,παραμένουν αναλλοίωτοι επί σειράν ετών.

Ο κ. ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ ετίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον Υπλχο Θεοδοσίου Θόδωρο, ο οποίος στη σχετική αναφορά του Α/ΓΕΣ , απήντησε ότι η τιμή αυτή , αντανακλά στα πρόσωπα όλων των Συναδέλφων Εφέδρων , παρισταμένων και απόντων.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ,και…. τις αναμνηστικές φωτογραφίες ,οι διαπιστευμένοι προς τούτο, φιλόξενοι και τέλεια κατατοπισμένοι Α/ΞΚΟΙ του ΚΕΤΘ, μέ άριστο σχεδιασμό και οργάνωση , φρόντισαν για ……

Την Επίδειξη αρματικού δυναμικού

Την περιήγηση στις εγκαταστάσεις της Σχολής ΤΘ [ ΠΠ ..ΙΑΝΟΣ, Αμμοδόχος κλπ ]

Την εντυπωσιακή περιήγηση στους εξομοιωτές οδήγησης Μ60 /Βολής –Τακτικής LEO 1Α5

Την περιήγηση στους χώρους της Δ/νσης –Ιλης ΥΕΑ……… Με ο,τι αυτό …συνεπάγεται [ Αναμνήσεις ,σχόλια, ιλαρές εικόνες , νοσταλγία, Υπερηφάνια ………

Την περιήγηση στο Μουσείο Αρμάτων

Τελειώνοντας, δεν θα μπορούσε να μην αναδειχθεί το …φιλόξενο κι ευγενές Πνεύμα των απανταχού Τεθωρακισμένων……. Με εύγευστα εδέσματα επειδή ‘’ Καὶ οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου τοῦ ἱλαρῦναι πρόσωπον ἐν ἐλαίῳ, καὶ ἄρτος καρδίαν ἀνθρώπου στηρίζει»…

….Μιά αγκαλιά ,νέοι και παλαιοί ΜΑΥΡΟΣΚΟΦΗΔΕΣ. Μόνιμοι κι Εφεδροι , με τη σκέψη στή σκόνη, τη μυρωδιά του κινητήρα, τη λάσπη να ‘’περπατοδυσκολεύει ‘’……….ΟΛΟΙ μια οικογένεια , αλλά και μια γροθιά , αν ποτέ χρειασθεί, ,,,,απολαύσαν τη φιλόξενη κι ευγενική προσφορά τής ΔΙΤ/ΓΕΣ καί του ΚΕΤΘ

Μόνο ευμενή σχόλια κι ευχαριστίες απεύθυνωνται τόσο στους Α/ξκους του ΓΕΣ, του ΚΕΤΘ και ιδίως στους Κατώτερους και αφανείς συντελεστάς της εκδήλωσης αυτής.

Είθε να θεσμοθετηθεί η ημέρα αυτή ως ‘’’ Η ΤΩΝ ΤΘ ΥΕΑ ΗΜΕΡΑ ’’’

 

Ομιλία Υπιλάρχου Θεοδώρου Θεοδοσίου (Εκπροσώπου των Εφέδρων Αξκων)

Κύριε Αρχηγέ,
Κύριε Διευθυντά του Οπλου,
Κύριε Διοικητά του ΚΕΤΘ,
Κύριε Διοικητά της ΣΑΤ,
Κύριε Πρόεδρε του Συνδέσμου Απόστρατων Αξ/κών
Κύριοι Μόνιμοι και Εφεδροι Αξ/κοί

Πριν από κάθε άλλο, αισθάνομαι την υποχρέωση να απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό όλων των παρισταμένων, προς όλους τους απόφοιτους της ΙΛΗΣ.
Αυτούς που υπηρετούν τώρα, και κυρίως αυτούς που είναι μακριά μας, όπως οι Κύπριοι Αδελφοί μας ,κι ακόμη οι Ανθλχοι Αφεντάκης στοΤoρόντο, Αγγελούδης στη Ν.Υόρκη, Παναγιωτίδης στο Λονδίνο και όλους τους υπόλοιπους όπου κι αν ζουν τώρα…Λογίζομαι ευτυχής γιατί τύχη αγαθή με φέρνει αυτή την ιστορική μέρα , για όλους εμάς τους απόφοιτους της ΣΑΤ και της ΙΛΗΣ ΥΕΑ, σ’ αυτό εδώ το βήμα. Ο χαρακτηρισμός της ημέρας αυτής ως ιστορικής, ας μην παρεξηγηθεί, κι ούτε να φανεί ως υπερβολή.
Δεν έχει προϋπάρξει, εξ όσων γνωρίζω , παρόμοια εκδήλωση. Τολμώ δε να την χαρακτηρίσω και άκρως συμβολική , και στη συνέχεια θα γίνει κατανοητός αυτός ο χαρακτηρισμός.

Ο ορισμός της 17ης Οκτωβρίου 2017 , ως ημέρα τιμής των Εφέδρων Αξ/κων, και ιδιαίτερα η σημερινή μέρα, 17 Δεκεμβρίου 2017 , ως ημέρα τιμής της ΙΛΗΣ ΥΕΑ , ευχαριστεί , χαροποιεί και τιμά το πλήθος των συναδέλφων που πέρασαν από τα έδρανα της ΙΛΗΣ και της ΣΑΤ , αλλά πιστεύω και όλους εκείνους τους αγαπητούς Μόνιμους Αξ/κους ,που είτε ως Διοικητές, είτε ως εκπαιδευτές έμειναν στη μνήμη όλων μας. Ο Εφεδρος Αξ/κος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που συνδέει τις ένοπλες δυνάμεις με την κοινωνία ……
Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια.
Είναι κάποιου, που σαν Διοικητής ζυμώθηκε ,αφουγκράστηκε, άγγιξε και έγινε ένα με την καρδιά ενός Εφέδρου και ιδιαίτερα ενός σπουδαστή της δικής μας ΙΛΗΣ.
Είναι λόγια του Αξιότιμου Αρχηγού ΓΕΣ, του οποίου η σημερινή εδώ παρουσία λαμπρύνει την εκδήλωση και περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για μας τους Εφέδρους του όπλου. Αυτός ο επιτυχής χαρακτηρισμός , παίρνει άλλες διαστάσεις όμως στη δική μας οικογένεια . Εδώ δεν θα μιλήσουμε μόνο για… κρίκο αλλά αυτή καθ’ αυτή την αλυσίδα..
Περίτρανη απόδειξη η σημερινή μέρα….όπου μια εξόχως εμπνευσμένη ηγεσία αναδεικνύει την διπολική, κατά τον Θουκυδίδη, στρατηγική….
Αυτή της ανατομίας του τρόπου σκέψης και της δράσης…. ..


Το πρώτο σκέλος είμαι αναρμόδιος να το θίξω . Το δεύτερο όμως, με τις ταπεινές και ισχνές δυνατότητές μου τολμώ να το αγγίξω. Κι αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την ανταπόκριση των συναδέλφων ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΔΩΝ στο κάλεσμα για τη σημερινή μέρα Τιμής αλλά και Μνήμης……Και ας είναι γνωστό ότι…η άσκηση της μνήμης προκαλεί συγκίνηση….
Πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό όταν ‘’Παμπάλαιοι ‘’ αλλά και νεώτεροι ΥΕΑ ,ενθυμούμενοι τους όρκους που κάποτε δώσαμε,γαλουχη-μένοι ,κατά την στρατιωτική μας θητεία, με ανυπέρβλητες αξίες , όπως αυτές της φιλοπατρίας , της πειθαρχίας, του αλτρουισμού, της ανάληψης ευθυνών,της ομαδικότητας, οδοιπορήσαμε από όλα τα σημεία της χώρας , μη φειδομενοι κόπων, χρόνου, εξόδων και βρισκόμαστε σήμερα σ΄ένα χώρο που η θετική του αύρα κατακλύζει το μυαλό και την καρδιά όλων.

Ασφαλώς όλοι εμείς ,διαβαίνοντας την πύλη της ΣΑΤ ήμασταν διαποτισμένοι από τις ξεχωριστές αξίες που διδαχτήκαμε από την Οικογένεια μας, τα Σχολεία ή τα Πανεπιστήμια που φοιτήσαμε.
Ασφαλώς και είχαμε ένα διαμορφωμένο χαρακτήρα, που καλλιεργήθηκε από τις εμπειρίες, τα βιώματα και τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις…..

Ανομοιόμορφες και διαφορετικές σε όλους, ναι , αφού είχαμε ξεχωριστές ρίζες και αφετηρίες..

Εδώ όμως ίσχυσε αυτό που έγραψε κάποτε ο Γρηγόριος ο Θεολόγος

"ΜΗΤΗΡ ΔΕ, ΑΛΛΗ ΜΕΝ ΑΛΛΟΥ, ΚΟΙΝΗ ΔΕ ΠΑΝΤΩΝ Η ΠΑΤΡΙΣ"

Κάπου εκεί είμαι βέβαιος ότι κάτι εξόχως μαγικό συμβαίνει ..Μια καινούργια παράμετρος έρχεται να σφραγίσει αυτή τη μαγεία.
Κι αυτό συνετελέσθει όταν περατώσαμε το νόμιμο όρκο ως ΔΕΑ…
Ήταν πιστεύω η στιγμή που ενστερνιθήκαμε τις στρατιωτικές αρχές. Αυτές που συγκρατούν το οικοδόμημα εκείνο, που στηρίζει τα πάντα στην ειρήνη αλλά και στον πόλεμο. Κι αυτές οι αξίες είναι αδιαπραγμάτευτες, καθώς καθορίζουν σε όλους τι είμαστε και τι αντιπροσωπεύουμε…..
Είναι αυτό το όμορφο φορτίο που με καμάρι και περηφάνια , επιμένουμε αδιαμαρτύρητα να κουβαλάμε.....
Η εκπαίδευση , η παραμονή και γενικά η εμπειρία από την ΙΛΗ ΥΕΑ, σημάδεψε σε κάποιο βαθμό όλους τους συναδέλφους.Τρανή απόδειξη , επαναλαμβάνω , η σημερινή ανταπόκριση στο σημερινό προσκλητήριο. ….οι φιλικές κι αδελφικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των περισ-σοτέρων αλλά ακόμη και ανάμεσα στις οικογένειές μας….

Ποια είναι όμως η γενεσιουργός αιτία για όλα τα προειπωθέντα ??

Αδιαμφισβήτητα η … ΙΛΗ ΥΕΑ.
Αυτή που μας βοήθησε να αναδείξουμε , τα όποια χαρακτηριστικά και ταλέντα του χαρακτήρα μας και στην υπόλοιπη ζωή μας ….δικαιώνοντας έτσι τον Αμερικανό ποιητή Ηenry Van Dyke που σ΄ένα στίχο του είπε…

… ΄΄ Να χρησιμοποεις ο,τι ταλεντα εχεις …
Το δάσος θα ήταν ένα πολύ σιωπηλό μέρος αν τα μόνα πουλιά που κελαηδούσαν ήταν αυτά που κελαηδούν καλλίτερα.΄΄
Αυτή την ΙΛΗ , μ’ όλες τις αλλαγές της, στη πορεία του χρόνου, αυτή … που αγαπήσαμε,, που λατρέψαμε που αναπολούμε. Αυτή που σεβασθήκαμε και που σεβόμαστε και θα σεβόμαστε όσο λειτουργεί. Κι ευχόμεθα να λειτουργεί πάντα. [Μακάρι να μπορούσα να πω…στον Αιώνα τον Άπαντα ].
Αυτή που σαν άλλη Mητέρα και σήμερα άνοιξε τη θερμή αγκαλιά της για να χωρέσουμε όλοι…..Και θα χωρέσουμε…… και μαζί μας έχουμε την Ιερά υποχρέωση να φέρουμε, αυτούς που απεφοίτησαν από αυτήν , και ποιος ξέρει μπορεί η ΄΄παρουσία΄΄ τους να πλανάται ανάμεσά μας.

..Ας μη ξεχνάμε ότι η εκπαίδευση ξεκίνησε , μεταπολεμικά τουλάχιστον,από το ‘’Προπαρασκευαστικό κέντρο εκπαίδευσης ΕκπαιδευτώνΑξ/κων Τ/Θ ‘’ το έτος 1945 , για να περάσει από τα κτίρια των ΣΕΚ στο Σταθμό Λαρίσης, στο Γουδη, στις Αχαρνές , πάλι στο Γουδη , και να καταλήξει το 1975, σ ‘ αυτές τις υπέροχες εγκαταστάσεις.

Τον Απρίλιο του 2008 μετονομάζεται σε ΣΤΘ [Σχολή Τεθωρακισμένων ] κι από τον Ιούνιο του ίδιου έτους υπάγεται οργανικά και διοικητικά στη Δ/νση Ιππικού Τ/Θ. Γι αυτό και σήμερα έχουμε τη χαρά και τη τιμή να απολαμβά-νουμε την φιλοξενία του ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ του όπλου Υποστράτηγου Κου Παπαδόπουλου Βασίλειου καθώς και του Διοικητού ΚΕΤΘ Ταξίαρχου Κου Σιγουλάκη Δημητρίου …

Και ο χρόνος κυλά ….σαν σε μια ..αέναη πορεία. Η ΙΛΗ ΥΕΑ δέχεται άξιους Ελληνοπαίδες , που στη συνέχεια ως Eφεδροι Αξ/κοι επανδρώνουν μονάδες του όπλου με καθήκοντα Oυλαμαγού.

Είχαμε τη τύχη να αποφοιτήσουμε από τη Σχολή μετά από κάποιους μήνες συνεχούς εκπαίδευσης, μερικοί σε δύσκολες εποχές,,γεμάτες με απρόβλεπτα γεγονότα , πρωτόγνωρες εμπειρίες και με εικόνες που αν και πέρασαν αρκετά χρόνια ανεξίτηλη παραμένει η μνήμη τους. Πως να λησμονήσει κανείς το ‘’Τελετουργικό ‘’ της παραλαβής του Μαύρου Μπερέ…
Με πόση χαρά και περηφάνια φορούσαμε τη Στολή μας. Ποιος δεν θυμάται τον..‘’ευγενή ‘’ εγωισμό που βγάζαμε όταν συναντούσαμε ή συναναστρεφό-μασταν φίλους ή συμφοιτητές που τύχαινε να είναι Εφεδροι Αξ/κοι σε άλλα Οπλα…

Θεωρούσαμε , πιστεύαμε και νοιώθαμε ότι ήμασταν ανώτεροι. Καλύτερα εκπαιδευμένοι. Περισσότερο μάχιμοι… γιατί όχι και ΩΡΑΙΟΤΕΡΟΙ...
Υπερτερούσαμε………
Υπερτερούσαμε σε όλα ..ακόμα και στις κατακτήσεις στο ωραίο φύλο..
Αλησμόνητες κι ανεπανάληπτες στιγμές….
Ας μου επιτραπεί εδώ μια προσωπική μαρτυρία και την καταθέτω στην αγάπη σας για το Οπλο.
Είχα τη τύχη αλλά και την ύψιστη τιμή, να επανέλθω στη ΣΑΤ και συγκεκριμένα στην ΙΛΗ ΥΕΑ σαν Ουλαμαγός –Εκπαιδευτής.

Γνώρισα ,σε κάποιο βαθμό έστω , τη λειτουργία της ΙΛΗΣ ,από μια άλλη σκοπιά.. Αντελήφθηκα τη σοφή δομή και τη λογική λειτουργίας της ΙΛΗΣ . Ολα και όλοι είχαν συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή, η δε διοίκηση ανέμενε τα δέοντα από τον καθένα, χωρίς αυτά να είναι τα ίδια σε όλους.

Κάτω από την έμπειρη Διοίκηση ενός Ιλαρχου η Επίλαρχου, υπήρχαν 4 Ουλαμαγοί, φορείς κατά τη προσωπική μου άποψη δυο διαφορετικών τάσεων και γιατί όχι νοοτροπιών, που ωστόσο έπρεπε να ‘’παντρευτούν ‘’ και να συνυπάρξουν για το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα και σκοπό…….
Σκοπός που μπορεί να συνοψιστεί στη ρήση του Σόλωνα …..
΄΄Αρχεσθαι μαθών, αρχείν επιστήσει΄΄ δηλ. όταν μάθεις να διοικείσαι , τότε θα μάθεις να διοικείς…
Αυτές οι δυο τάσεις κατ’ εμέ πάντα, ήταν οι δυο μόνιμοι Ανθλχοι και οι δυο Εφεδροι ΔΕΑ ή Ανθλχοι…….και αυτή η επιλογή της ηγεσίας μόνο τυχαία δεν πρέπει να ήταν .Οι πρώτοι ,προσφάτως αποφοιτήσαντες από τη ΣΣΕ, μετέφεραν τον ενθουσιασμό τη γνώση, το στρατιωτικό πνεύμα , αλλά και την πειθαρχία, απαραίτητα στοιχεία στη σύντομη αλλά σημαντική εκπαίδευση των ΥΕΑ.

Οι δεύτεροι ,κατάλληλα εφοδιασμένοι με γνώσεις,εμπειρίες και βιώματα από τις Μονάδες που υπηρέτησαν, δοκιμασμένοι πλέον Αξ/κοι , ήταν ταυτόχρονα και οι αγωγοί της κουλτούρας και του έξωθεν,, ‘’κοινωνικού γίγνεσθαι’’,, που οι ίδιοι είχαν ήδη βιώσει ως πολίτες. Η συνύπαρξη αμφοτέρων μοιραία απέβαινε επ’ωφελεία της ΙΛΗΣ ,και ιδιαίτερα της σύσφιξης και ενδυνάμωσης των σχέσεων ,εκπαιδευτών κι εκπαιδευόμενων …

Ολα αυτά σε μια ΙΛΗ ΥΕΑ ,που έσφυζε από ζωή, που κάθε τάξη αριθμούσε 70-80 περίπου στρατευμένους, μ ένα Αρχηγό / Επιλοχία , με 4 Λοχίες και 16 Δεκανείς. Ας μη λησμονήσω και τον Γραμματέα – ‘’Χάροντα’’.
Μια ΙΛΗ ‘’βιτρίνα’’ του ΚΕΤΘ.
….Μια ΙΛΗ που οι ασκήσεις παρελάσεως και οπλασκίας της, προκαλούσαν αισθήματα περηφάνιας και υπεροχής σε όλους. Μια ΙΛΗ που για να γίνουμε δεκτοί σ΄ αυτήν, δεν είναι ντροπή, να ομολογήσουμε ότι βάζαμε ότι ‘’ τζιπ ‘’ είχαμε και δεν είχαμε…. Όπου τζιπ ,τότε εννοείτο το …’’Μέσον ‘’… …
Ηταν μεγάλη επιθυμία παρά πολλών στρατευμένων να γίνουν ΥΕΑ κι ας γνωρίζαμε ότι ο χρόνος υπηρεσίας θα ήταν μεγαλύτερος ή ότι οι μεταθέσεις δεν θα ήσαν και οι πλέον ευνοϊκές.

Η φοίτηση, υπήρξε για όλους μας κομβικό σημείο στη πορεία μας στη ζωή, λειτούργησε δε ευεργετικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και στην εν συνεχεία , επαγγελματική μας σταδιοδρομία.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι και μεταξύ των παριστα-μένων, υπηρέτησαν με αξιοπρέπεια την Πατρίδα και την Κοινωνία ως Επιστήμονες , Δημόσιοι λειτουργοί , Καθηγητές Πανεπιστημίων,Εγκριτοι Νομικοί , καταξιωμένα στελέχη επιχειρήσεων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα,Διανοούμενοι,Εμποροι, , Καλλιτέχνες ,τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό……

Η αναφορά μου αυτή γίνεται και είναι προσωπική εκτίμηση, μετά τις πρόσφατες διαπιστώσεις που είχαμε ,εγώ και άλλοι έφεδροι εκλεκτοί συνάδελφοι, κατά τις τελευταίες τελετές ορκωμοσίας των ΔΕΑ όπου ο αριθμός των οποίων τώρα δεν υπερβαίνει τους 15.
Και ο λόγος ? Απροθυμία.? Έλλειψη ενδιαφέροντος..? Ισως και αδιαφορία….. Σημεία των καιρών ?? Μπορεί……..

Πέρα από τον πιθανό και καθ ‘όλα σεβαστό , Στρατηγικό σχεδιασμό , που ίσως προβλέπει μια κάποια μείωση του αριθμού, ,μόνο θλίψη και προβληματισμό μπορεί να προκαλεί το φαινόμενο αυτό….

Τελειώνοντας , θα ήθελα να παρακαλέσω και να προτρέψω τους αγαπητούς Εφέδρους συναδέλφους να επανδρώσουν με την σχετική εγγραφή τους το Σύνδεσμο Απόστρατων Αξ/κων του όπλου. Είναι ο μόνος σύλλογος που περιλαμβάνει στις τάξεις του και εφέδρους Αξ/κους πλην ασφαλώς των Μονίμων….Πρωτοστατούντος του αγαπητού Πρόεδρου, Στρατηγού Κου Χρήστου Παπαδογεωργόπουλου αλλά και των λοιπών μελών του Δ.Σ. ο Σύνδεσμος έχει αγκαλιάσει με αγάπη και σεβασμό τους εφέδρους,,, απόρροια δε αυτών είναι η πραγματοποίηση και συμμετοχή σε μια σειρά έργων και δραστηριοτήτων περιλαμβανομένης και της σημερινής εκδηλώσεως…

Απευθυνόμενος σε Σας Κύριε Αρχηγέ και επιτρέψατε μου , Αξιότιμέ μου Συμπατριώτη.
Μέσα στο ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμα που η θέση σας καθορίζει,σπεύσατε με πολύ χαρά να παραβρεθείτε αλλά και να λαμπρύνετε τη σημερινή εκδήλωση, δείγμα των αισθημάτων που τρέφετε προς όλους εμάς.
….Εντάξει.. και σε κάποιους δικαιολογημένα ,λιγο περισσότερο……… και αποδεκτό.!

Συνεχίστε το δρόμο που ως άλλος ‘’ΠαύλοςΜελάς ‘’ έχετε χαράξει…
Με την επιμονή σας ,την αποφασιστικότητα ,την ανιδιοτέλεια , το θάρρος ,τον ενθουσιασμό, την δικαιοσύνη και προπάντων με την αποδεδειγμένη αγάπη στη πατρίδα, το στρατό, ως και τον τελευταίο στρατιώτη , καταφέρατε μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα, να μπείτε στη καρδιά του κάθε Έλληνα πατριώτη.Στη σημερινή εποχή, που η κρίση αξιών έφτασε στα επίπεδα που όλοι γνωρίζουμε, που η πατρίδα μας διέρχεται συμπληγάδες, είναι αναγκαίο να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε εκείνους τους Ηγέτες που εμπνέουν, καθοδηγούν και διαθέτουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρωτοακού-σθησαν στον επιτάφιο του Περικλή. Και σεις, Κύριε Αρχηγέ , είσθε ένας από αυτούς. Αποτελείτε κόσμημα για την Ελλάδα μας και σημείο αναφοράς για εμάς τους Μαυροσκούφηδες.Να έχετε την ευλογία της Παναγίας από την Αγιασο και του Ταξιάρχη από τον Μανταμαδο.

Μια και σήμερα είναι η τιμητική των ΥΕΑ, και διερμηνεύοντας τα συναισθή-ματα όλων των συναδέλφων θα ήθελα κατά πρώτον να αποτίσουμε ελάχιστο δείγμα τιμής στους Εφέδρους αυτούς , που έδωσαν τη ζωή τους για την δική μας τώρα Ελευθερία. Ιδιαίτερα αυτούς που έπεσαν μαχόμενοι στη μαρτυρική Κύπρο ενθυμούμενος , τον ποιητή , ETIENNE RAYoυ είπε ότι..

''Η αληθινή ιστορία είναι φτιαγμένη από τη σιωπή των νεκρών '',στο μυαλό μου έρχεται η γελαστή μορφή του δικού μας ΑΝΘΛΧΟΥ Παναγιώτη Κωνσταντίνου… της 105ης Σειράς που τον είχα εκπαιδευόμενο στην ΙΛΗ το έτος 1973…………………….
Ας κρατήσουμε Σιγήν ενός λεπτού προς τιμήν των Ηρώων…………….
Κατά δεύτερον να απευθύνω θερμές ευχαριστίες για την σημερινή επιτυχή εκδήλωση και την όλη αλληλεγγύη και αρωγή προς τους Εφέδρους
Στον Στρατηγό Βασίλειο Παπαδόπουλο Δ/ντη του Οπλου.
Στον στρατηγό Χρήστο Παπαδογεωργόπουλο ,Πρόεδρο του Συνδέσμου Απόστρατων Αξ/κων ΙΠΠ/ Τ/Θ
Στον Κυριο Ταξιαρχο Σιγουλάκη Δημήτριο Δ/τη ΚΕΤΘ.
Στον Κυριο Συν/χη Σίμο Ανδρέα Δ/τη ΣΑΤ.

Όλως ιδιαιτέρως απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες, σε όλα τα, στελέχη του ΓΕΣ και του ΚΕΤΘ, Ανώτερα και Κατώτερα,που θυσιάζοντας την σημερινή τους ανάπαυλα, φρόντισαν με άψογο τρόπο την σημερινή φιλοξενία μας, τις παρουσιάσεις και όλες τις ξεναγήσεις
Το αναγνωρίζουμε και ασφαλώς το εκτιμούμε.

Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές.


Είθε η έλευση του Θεανθρώπου να φέρει την ελπίδα και την ευημερία
στην πατρίδα μας.
Στις δε οικογένειές μας ας βασιλεύει η χαρά, η αγάπη και η ευτυχία

Χρόνια πολλά - Χρόνια καλά.

Σας ευχαριστώ,

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΙΩ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

ΕΦ. ΥΠΛΧΟΣ - ΣΕΙΡΑ 71Δ -100 ΕΣΣΟ . [.ΕΤΟΣ 1971]

17/12/2017

ΚΕΤΘ