Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Στην Ευρώπη συνεχίζονται οι αμυδρές προοπτικές. Η Β. Κορέα, με τις πυρηνικές της ανησυχίες, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, το Φεβρουάριο 2018 Εξαλείφθηκε το Χαλιφάτο στη Συρία και στο Ιράκ αλλά η τρομοκρατία του IS παραμένει.
Παγωμένες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. Χαραμάδα θετικής προοπτικής για το Σκοπιανό. Αρχίζει το παιχνίδι της διαδοχής, που διαρκεί πολύ, στο μοίρασμα σημαντικών θέσεων της Ε.Ε. Διχασμένη η ερωπαϊκή μεταναστευτική- προσφυγική πολιτική. Απόφαση του Trump να αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, προκαλεί αναβρασμό.

1. Η Ευρώπη με αμυδρές προοπτικές

Η Ισπανία δοκιμάζεται από την καταλονική κρίση, η Ιταλία βρίσκεται ενόψει εκλογών το Μάρτιο 2018 με αβεβαιότητα για τα αποτελέσμτα, η Γαλλία παλεύει να βρει το βηματισμό της , η Μεγάλη Βρετανία εμπλεγμένη και προβληματισμένη με το Βrexit, οι χώρες του Vizegrand (V4) με αντιευρωπαϊκές και αντιπροσφυγικές δυνάμεις. H Γερμανία με επιβράδυνση, ίσως μέχρι τον Απρίλιο 2018, για μεγάλο συνασπισμό πιθανόν συντηρητικών- σοσιαδημοκρατών.

Η προσέγγιση E.E.- H.Π.Α. επί Trump είναι η χειρότερη μετά απο το Β’ΠΠ και ο Trump απαιτεί αύξηση του κόστους της Ευρώπη για την άμυνά της και προκαλεί αντιευρωπαϊκή πολιτική.

2.Η Β. Κορέα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, το Φεβρουάριο 2018

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Κορέας σύρεται επί 20 χρόνια με τις προκλήσεις να συνεχίζονται. Ωστόσο, η Β. Κόρεα δέχεται πρόταση της Ν. Κορέας για συμμετοχή στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, το Φεβρουάριο 2018 και αρχίζουν οι πρώτες μετά δύο έτη συνομιλίες Β. και Ν. Κορέας, θέμα που ο Trump θέλησε να προβάλει ως αποτέλεσμα της δικής του απειλητικής πολιτικής, αν και δεν πρόλαβε και η Β. Κορέα απορρίπτει πρόταση της Ν. Κορέας για τα πυρηνικά όπλα.

3. Εξαλείφθηκε το Χαλιφάτο στη Συρία και στο Ιράκ αλλά η τρομοκρατία του IS και η αστάθεια παραμένει.


Μπορεί να εξαλείφθηκε το Χαλιφάτο με μορφή κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, στις 25 Νοεμβρίου 2017, αλλά η τρομοκρατία του IS χωρίς έδαφος παραμένει ακόμη. Αμέσως μετά, το IS προκαλεί μακελειό σε Τζαμί αιρετικών μουσουλμάνων στο Βόρειο Σινά με περισσότερο από 300 νεκρούς και με μηνύματα για αιματηρά γεγονότα στη Δύση. Η κρίση στη Συρία συνεχίζεται για επτά χρόνια και έως πότε. Η πέμπτη διάσκεψη Γενεύης, υπό τα Η.Ε., βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς θετικές προοπτικές για την επίλυση της συριακής κρίσης. Διαφορετικά προκύπτει μια άλλη Υεμένη και Σομαλία, χώρα διαιρημένη σε ζώνες επιρροής από έξω, επάνω σε ερείπια ενός μακροχρόνιου καταστρεπτικού εμφυλίου και χωρίς τέλος. Η τύχη της Συρίας είναι άγνωστη και η αστάθεια συνεχής και ο Assad έχει ξεφύγει τον πόλεμο και τώρα διοικεί ό,τι διοικεί υπό ξένη κυριαρχία.
| 4
. Παγωμένες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Σε αντίβαρο της απόστασης Η.Π.Α.- Τουρκίας και του διεθνούς απομονωτισμού, ο Erdogan επιχειρεί άνοιγμα προς την Ε.Ε. Επισκέπτεται στις 5 Ιανουαρίου 2018, τη Γαλλία και ταυτόχρονα ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου τον ομόλογό του Γκάμπριελ στη Γερμανία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, με σκοπό να μειωθούν οι τελευταίες αντεγκλήσεις Γερμανίας-Τουρκίας. Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, επικράτησε βαρύ κλίμα, όπως κατά την επίσκεψη του Erdogan στην Αθήνα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2017.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μacron επισήμανε στον Erdogan, ότι οι παρούσα κατάσταση στην Τουρκία, δεν επιτρέπει καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ε.Ε. Ανέφερε ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου και διατύπωσε την ανησυχία του για την μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2015, τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Ο Erdogan προσέθεσε: η Τουρκία περιμένει 54 χρόνια έξω από την πόρτα της ΕΕ και αυτό κουράζει και μας υποχρεώσει να λάβουμε μια τελική απόφαση. Ο Erdogan προτίθεται ο ίδιος να επισκεφθεί προσεχώς και τη Γερμανία και την Ολλανδία, με τις οποίες επίσης είχε διαταράξει τις σχέσεις του και εκεί αναμένεται να επικρατήσει το κλίμα του Παρισίου.

4. Χαραμάδα θετικής προοπτικής για το Σκοπιανό 2017-18

Με τον από 31Μαΐου 2017 νέο πρωθυπουργός της FYROM Zoran Zaev αρχίζουν διαπραγματεύσεις για αμοιβαία αποδεκτή ονομασία. Είναι μετριοπαθής στη γειτονική πολιτική . Η τελεταία πρόταση της Ελλάδας ήταν χωρίς αποτέλεσμα στο Βουκουρέστι 2008: σύνθετη γεωγραφική ονoμασία κοινή για όλους(erga omnes). Επιδίωξη είναι να υπάρξει κατάληξη μέχρι τον Ιούνιο 2018, στη συζήτηση για ένταξη της FYROM στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ- αν και προτεραιότητα για τα Σκόπια έχει η Ε.Ε. Η πρώτη προσέγγιση στη δεκαετία του’90 απέτυχε λόγω εσωτερικών αναταραχών στα Σκόπια, η δεύτερη στη δεκαετία του 2010 λόγω εθνικιστικών τάσεων του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι που ήγειρε αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια.

Τώρα προβάλλει τρίτη προσέγγιση με το ερώτημα στην περίπτωση αρνητικής έκβασης, η κατάσταση θα είναι ευνοΐκότερη ή χειρότερη μετά από πολλά χρόνια; Το μάθημα υπάρχει μετά την απόρριψη του πακέτου Πινέριο‘’Νέα Μακεδονία και του Βανς- Ουένς ‘’Nova Makedonija το 1992-93. Στη θετική έκβαση εκτιμάται καλή γειτονία, που στερήθηκαν επί 25χρόνια και οι δύο χώρες και επιτυγχάνεται ελληνική επιρροή σε όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Απαιτείται ο καθορισμός γλώσσας, έθνους της με το νέο όνομα χώρας και η εξασφάλιση των απαραιτήτων μεταρρυθμίσεων

Για να υπάρξει συμβιβασμός-απαραίτητος για την επιτυχία κέθε διαπραγμάτευσης- απαιτούνται και υποχωρήσεις, μετά βέβαια από κοινοβουλευτική έγκριση ή δημοψήφισμα που φαίνεται δύσκολο το τελευταίο να αποφευχθεί από την άλλη χώρα. Η οποιαδήποτε έκβαση πρέπει να έχει κίνητρο και μόνο το εθνικό συμφέρον και όχι πολιτικές σκοπιμότητες

 

5. Αρχίζει το παιχνίδι της διαδοχής, πού θα διαρκέσει πολύ, στο μοίρασμα για τις πιο σημαντικές θέσεων της Ε.Ε.

Το 2018 αρχίζει το παιχνίδι της διαδοχής, που θα διαρκέσει πολύ, για τις σημαντικές θέσεις της Ε.Ε. Η θητεία του Ντράγκι στην Ε.Κ.Τ. και του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, εκπνέει τον Οκτώβριο του 2019, και ένα μήνα αργότερα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τουσκ. Ποιος θα ελέγχει το ταμείο –αν συσταθεί ευρωπαϊκό ENT- με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του ESM σε ταμείο μορφής ΔΝΤ.

Το Μάιο 2018, ποιος θα αντικαταστήσει τον Κονστάνσιο, αντιπρόεδρο της Ε.Κ.Τ. Πιθανόν, τα ισχυρότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να υποστηρίξουν και υποψηφίους των πιο αδύναμων εταίρων σε αντάλλαγμα για την παροχή υποστήριξης αργότερα. Στο δρόμο της διαδοχής υψηλοβάθμων αξιωματούχων της Ε.Ε., δεν πρέπει και η Ελλάδα να μείνει εκτός, το έχει ανάγκη και αξιόλογο προσωπικό διαθέτει.