Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Στις 17 Ιανουαρίου 2018, συναντώνται στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαπραγματευτής των Η.Ε. για το ζήτημα της ονoμασίας της FYROM Μάθιου Νίμιτς (Matthew Nimetz) και οι διαπραγματευτές των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι (Vasko Naumovski) και της Ελλάδας Αδαμάντιος Βασιλάκης για να συζητήσουν το επί χρόνια άλυτο θέμα του προσωρινού όνοματος FYROM της ενδιάμεσης συμφωνίας της Αχρίδας το 1995.

Στο τέλος της σύσκεψης ο Matthew Nimetz δηλώνει χωρίς λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων ότι: ‘’μη ρεαλιστική η λύση χωρίς το όνομα ‘’Μακεδονία’’ και προσθέτει ότι το όνομα ‘’Μακεδονία’’ υπάρχει ήδη στην ονομασία FYROM, αποδεκτή από την Ελλάδα.

Ενώ, ο διαπραγματευτής των Σκοπίων Vasko Naumovski δηλώνει μεταξύ άλλων: ‘’οι προτάσεις του Matthew Nimetz δεν είναι αξιοπρεπείς για την χώρα του. Υπάρχει χώρα με ταυτότητα κα μακεδονικό λαό’’. Η επίσημη κυβέρνηση των Σκοπίων πήρε απόσταση από τις δηλώσεις Vasko Naumovski. Υπόψη, ο Vasko Naumovski έχει διορισθεί ως πρέσβης στις Η.Π.Α. από την προηγούμενη με αδιαλλαξία κυβέρνηση Gruevki και επρόκειτο να είχε αντικατασταθεί αλλά δεν έγινε και αναμένεται εν καιρώ.

Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο, διαβιβάζονται οι προτάσεις του Matthew Nimetz στις κυβερνήσεις των δύο χωρών για παραπέρα διαβουλεύσεις στις οποίες οι εσωτερικές συζητήσεις αναμένονται να είναι έντονες γιά ένα μακροχρόνιο πολύ εθαίσθητο εθνικό θέμα.

Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να διαρκέσουν για 1-2 μήνες ή και ακόμη μέχρι τον Ιούνιο 2018, οπότε στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ ‘’αποκλείεται χωρίς κοινή αποδεκτή ονομασία να συζητηθεί η ένταξη ακόμη και ως FYROM και παραμένει η μέχρι τώρα θέση του ΝΑΤΟ’’, δηλώνει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στότεμπερκ(Stotemberk) κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια. Προφανώς, και ως πίεση προς τα Σκόπια. Στην προσέγγιση του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια είναι γνωστή η αντίθετη της Ρωσίας και επιδιώκει να συμπεριληφθεί και η λέξη ‘’Μακεδονία’’ για δικούς της σκοπούς.

Καταληκτικά, παράλληλα με την όποια κατάληξη του ονόματος- γεωγραφική, χρονική , εθνολογική- προβάλλουν και άλλες ουσιώδεις παράμετροι, της γλώσσας, της ταυτότητας, της παιδείας και των μεταρρυθμίσεων για μόνιμη εξάλειψη των αλυτρωτικών επιδιώξεων. Ακόμη και στην αρνητική περίπτωση, που όλοι επιθυμούν να αποφύγουν, τα Σκόπια έχουν τελικά να χάσουν.