Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Στις 18 Ιανουαρίου 2018, οι Η.Π.Α. ανακοινώνουν την πρόθεσή τους για συνοριακή δύναμη 30.000 στην μετά IS εποχή στα βόρεια σύνορα της Συρίας με επικεφαλής Κούρδους πολεμιστές YPG της μαχητικής πτέρυγας του κουρδικού συριακού κόμματος PYD. 

Η Τουρκία θεωρεί τους YPG ως τρομοκράτες που έχουν  σχέση με το PKK, τους οποίους προμηθεύουν οι Η.Π.Α. με πολεμικό υλικό μεταξύ των οποίων και αντιαρματικά και η ένταση μεταξύ Η.Π.Α.-Τουρκίας οξύνονται για μια φορά ακόμη .

Η Τουρκία απειλεί για εισβολή και αρχίζει χερσαία κτυπήματα κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία με αρχή στην Β.Δ. συνοριακή περιοχή Afrin. Μάλιστα η Τουρκία ζητεί συγκατάθεση της Ρωσίας για αεροπορικά κτυπήματα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Astana του Kazakhstan Ρωσίας-Ιράν- Τουρκίας για επίλυση της συριακής κρίσης, ενώ η Συρία απειλεί για κατάρρευση των τουρκικών αεροπλάνων που παραβιάζουν το συριακό εναέριο χώρο.

Οι Η.Π.Α.ενημερώνουν ότι πρόκεται περί εκπαιδευτικής συνοριακής δύναμης για να αποκόψει τις διόδους διαφυγής των IS στην μετά εποχής τους. Δεν αποκλείεται εύκολα  και η επιδίωξη αδιάκοπτης περιοχής υπό τον έλεγχο των Κούρδων και με αμερικανικό ρόλο για έξοδο προς την Μεσόγειο. Εμφανίζεται και πάλι  σύγχυση στην ασταθή περιοχή της Συρίας.