Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Παρατηρείται αυθόρμητη ογκώδης συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 4 Φεβρουαρίου 2018, πολύ μεγαλύτερη από ποτέ, με οργή, θυμό και αγανάκτηση όλων των πολιτών από όλη την Ελλάδα για να μην παραχωρηθεί στα Σκόπια το ελληνικό ονόμα ‘’Μακεδονία’’, που επί 25 χρόνια σφετερίζουν την ελληνική ιστορική μακεδονική κληρονομιά.

Το 1/5 δεν μπορεί να προκαλεί και με το 75% των επενδύσεων να είναι ελληνικές, ούτε οι Σκοπιανοί ως κάτοικοι ενός μικρού τμήματος και πολύ αργότερα από τους Μακεδόνες, να προσβλέπουν σε όλη την ελληνική Μακεδονία. Οι διαδηλώσεις αρχίζουν τώρα να γίνονται όχι μόνο από τους Σκοπιανούς αλλά αφυπνίζεται και η εθνική συνείδηση των Ελλήνων.

Στις συγκεντρώσεις στάλθηκαν μηνύματα για να ληφθεί υπόψη η λαΐκή βούληση, χωρίς άλλες σκοπιμότητες και έξωθεν επεμβάσεις. Βέβαια η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται άμεσα με τις ‘’πλατείες, αλλά η πολιτική είναι εφικτή όταν βασίζεται στη θέληση και στην ευαισθησία του λαού, αν και διαμορφώνεται αργότερα των πλατειών. Μπορεί η Ελλάδα να είναι υποτελής των οικονομικών μνημονίων σήμερα αλλά δεν μπορεί να υποκύψει και σε εθνική ταπείνωση.

Οι συγκεντρώσεις διεξάγονται στον απόηχο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό και εν μέσω επίσκεψης του Matthew Nimetz των Η.Ε. στην Ελλάδα και στα Σκόπια. Ήδη έχει επισκεφθεί τα Σκόπια ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Stoltemberger και πρόκειται να τα επισκεφθεί προσεχώς και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Junker, μάλιστα προ της διάκεψης της Ε.Ε. στις 17 Μαΐου 2018, όπου συζητείται και η πιθανή έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με προοπτική ένταξης στη Ε.Ε.το 2025.

Το όνομα ‘’Νέα Μακεδονία’’ στη σλαβική - ως χρονικός προσδιορισμός- μοιάζει να έχει προτεραιότητα, όπως το πρώτο χρησημοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αλλά και το όνομα Republika NovaMakedonija στα σλαβικά παίζει, ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Το όνομα πρέπει να συνδεθεί άρρηκτα και με τη γλώσσα, την ταυτότητα, τα σχολικά βιβλία, τους χάρτες και τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για μόνιμη εξάλειψη των αλυτρωτικών επιδιώξεων των Σκοπίων.

Η λύση πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο κοινοβούλια Ελλάδας και Σκοπίων και στη συνέχεια επικύρωση των Η.Ε.:

Στο ελληνικό κοινοβουλίο, απαιτείται πλειοψηφία των 180 ή 151, ανόλογα με την κρίση για τη σοβαρότητα του θέματος(σ.σ.με πλειοψηφία των παρόντων;).

Στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, απαιτούνται τα 2/3 της βουλής ήτοι 80 θετικές ψήφους ενώ ο πρωθυπουργός Horan Zoev διαθέτει μόνο 63 ψήφους και με πιθανότητα και άλλες 10 του αλβανικού στοιχείου και απαιτούνται ακόμη 7 που πρέπει να αποκτηθούν από την αντιπολίτευση για την απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή. Ο Ivanov πρόεδρος του κόμματος της ανιπολίτευσης VMRO έχει σχέσεις με τον πρώην εθνικιστή πρωθυπουργό Gruevski. Στην περίπτωση εμποδίων, δεν αποκλείεται και το δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Η λύση πρέπει να είναι συνολική χωρίς σταδιακή εφαρμογή; Η κατά φάσεις ένταξη των Σκοπίων στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο 2018 οπότε συζητείται και αυτό το θέμα, με όνομα μόνο και μετά τα άλλα, είναι απλώς μια λύση που εγκυμονεί κινδύνους, ακόμη και με διεθνή ασφάλεια, αθέτησης των συμφωνηθέντων, όπως έγινε και με την Αλβανία μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, το συνταγματικό αλβανικό δικαστήριο ακυρώνει συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ, πιθανόν μετά από μουσουλμανική επέμβαση της Τουρκίας. Στην αρνητική περίπτωση-η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει να την χρεωθεί- τα Σκόπια συνεχίζουν σε αστάθεια και σε αβεβαιότητα και, σε πολύ ακραίο σενάριο, σε πιθανή διάλυσή τους για μεγάλη Αλβανία και Βουλγαρία. Αμέσως μετά το συλλαλητήριο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι συνεχίζεται αταλάντευτα η διαπραγμάτευση με σύνεση, με μετριοπάθεια και με επιμονή σε καθαρές θέσεις και με πατριωτική ευθύνη, γιατί κάθε άλλο μόνο σε περιπέτειες μπορεί να καταλήξει. Ενώ, η αντιπολίτευση απαντά ότι σπείρατε ανέμους και τώρα θερίζετε θύελλες.

Πάντως, προβάλλει ιστορική στιγμή στην οποία έχει θέση η υπευθυνότητα, η ψυχραιμία και η απόλυτη συνεργάσια όλων, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μόνο και μακριά από όποιες άλλες σκοπιμότητες.