Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

 

Επικρατεί σύγχυση, χάος και αστάθεια γενικά στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι αυτό από το 2014 με την εμφανίση του IS, αλλά και από το 2011 με την εξέγερση του αραβικού κόσμου ακόμη και από παλαιότερα με την απολυταρχία που επικρατούσε στην περιοχή.

Τώρα, μετά την εξάλειψη του Χαλιφάτου από το 2017 υπό μορφή κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, έχουν παραμένει ακόμη σποραδικές φωλιές από όπου εμπνέονται τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή, στη Δύση και αλλού. Αμέσως μετά την εξάλειψη, στις 25 Νοεμβρίου 2017, το IS προκαλεί μακελειό σε Τζαμί αιρετικών μουσουλμάνων στο Βόρειο Σινά με περισσότερο από 300 νεκρούς και με αιματηρά μηνύματα στη Δύση.

Ειδικότερα στη μετά IS, o Assad έχει αποφύγει τον πόλεμο και επικρατεί στις μεγάλες πόλεις με υποστήρι.ξη των ρωσικών δυνάμεων και ιρανικών παραστρατιωτικών. Το καθεστώς συνεχίζει τις επιθέσεις στο θύλακα παραστρατιωτικών και κυρίως του μετώπου Al Nursa (Jabhat Fateh al-Sham) στη B.Δ.περιοχή Idlib , με ρωσική αεροπορική υποστήριξη με νεκρό ρώσο πιλότο. Επίσης ενεργεί και κτυπήματα κατά συρίων αντιπολιτευομένων ανταρτών του θύλακα Ghuta του προαστίου της Δαμασκού, γνωστής της Ghusta από παλαιότερα εκτεταμένα συριακά κτυπήματα χημικών όπλων.

Η Ρωσία έχει υλοποιήσει τις επιδιώξεις της για την παρουσία της, σχεδόν η μοναδική στην περιοχή, με μόνιμη στρατιωτική βάση στα παράλια της Συρίας με δυνατότητα προσέγγισης και επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ιράν έχει περεισφρήσει σε περιοχές της Συρίας για συμμετοχή στα εκεί με σημασία δρώμενα με ανοχή της Ρωσίας- Συρίας και με αντιθέσεις από τις Η.Π.Α. και το Ισραήλ. Μάλιστα, το Ισραήλ ενεργεί αεροπορικό κτύπημα κατά ιρανικών στόχων μέσα στη Συρία, μετά από επεισόδιο στο οποίο το Ισραήλ κατέρριψε ιρανικό Drones που είχε παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο και σε αντίδραση η συριακή αεράμυνα καταρρίπτει ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο με διάσωση του πιλότου και ο Πούτιν να παροτρύνει στο Ισραήλ συγκράτηση.

Αμερικανικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές της Συρίας, με χωρίς προς το παρόν σαφείς προθέσεις, και βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τις εκεί ρωσικές δυνάμεις για να αποφύγουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις.

Οι Η.Π.Α. και το Ισραήλ υποστηρίζουν τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία, χωρίς το περισσότερο, εφόσον κρίνουν ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. Οι Κούρδοι, παρά την ηγετική και ενεργητική συμμετοχή για την εξάλειψη των πολεμιστών του IS αισθάνονται προδομένοι και ανέμεναν την αμερικανική υποστήριξη. Στο Ιράκ, οι Κούρδοι ανακατέλαβαν την Μουσούλη και το Κιρκούκ. Ωστόσο μετά την επέμβαση των ίδιων των ιρακινών δυνάμεων αναγκάζονται να υποχωρήσουν στην πρώην περιοχή τους.

Ενώ, οι Κούρδοι στο Afrin της Βόρειας Συρίας δέχονται ανηλεή τουρκική εισβολή με την ανοχή άλλων, με δεκάδες Κούρδους νεκρούς αλλά και με φέρετρα τούρκων στρατιωτών να επιστρέφουν στην Τουρκία, σε βαθμό που δεν ανέμενε η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί για να εξαφανίσει τους YPG Κούρδους από τη Βόρεια Συρία και εγκαταλείπει τους IS. Στις προθέσεις των τουρκικών δυνάμεων να προχωρήσουν ανατολικότερα στο Malbij- όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις- ειδοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις να αποφύγουν να προωθηθούν εκεί και ανατολικότερα του Εφράτη.

 

Οι κατά μακροχρόνιες διασκέψεις της Γενεύης υπο τα Η.Ε. για τη συριακή κρίση καρκινοβατούν και το ρωσιακό- ιρανικό σχέδιο του Akstana Karzikisan, με συμμετοχή της Τουρκίας, με απούσες τις Η.Π.Α. και με φόβο για του Κούρδους, έχει αργούς βηματισμούς.
Στην Υεμένη, συγκρούονται οι Σουνίτες με Σιίτες και η μεσολάβηση του Συμβουλίου των 6 χωρών του Κόλπου(
GCC) έχει τελματώσει με τις τελευταίες αντιπαραθέσεις μεταξύ των χωρών του.