Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

 ‘’Βρυχάται’’ μέσα από το κλουβί του απομονωτισμού η Τουρκία. Έχει εσωτερικά προβλήματα και κυρίως μετά το αποτυχημένο προξικόπημα στις 15 Ιούλιου 2016 με φυλακίσεις, εκδιώξεις και εκδικήσεις. Έχει εισβάλλει στις 20 Ιανουαρίου  2018 στο βόριειο συριακό θύλακα κατά των YPG Κούρδων στο Afrin, με φέρετρα τούρκων στρατιωτών να επιστρέφουν στην πατρίδα. Έχει εμπλακεί δυναμικά κατά της εξόρυξης υδροναθράκων από πολυεθνικές εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχει αμφισβητήσει  τα ελληνικά ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα της διεθνούς συνθήκης της Λωζάνης και μάλιστα από ελληνικό έδαφος. Έχει επιχειρήσει με ατυχείς επισκέψεις  προσέγγιση προς την Ευρώπη, με την οποία έχει αντιθέσεις.

Η Ελλάδα χειρίζεται με εγρήγορση το Σκοπιανό και προσεγγίζει με συναινετικές διαθέσεις τις ελληνό- αλβανικές σχέσεις. Βρίσκεται στον απόηχο της άσκοπης επίσκεψης του Erdogan στην Αθήνα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2017, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Εκπλήσσεται από  την αιφνίδια  μετάλλαξη της τουρκικής διπλωματίας από ‘’γρίζες ζώνες’’ σε  κυριαρχική πολιτική. Καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για επιτυχή έξοδο από τα επί 7ετία και πλέον βασανιστικά οικονομικά προγράμματα, από τον Αύγουστο 2018.

Προβληματίζει έντονα το σοβαρό επεισόδιο  εμβολισμού ελληνικού λιμενικού σκάφους,   από τουρκικό σκάφος της ακτοφυλακής, στα Ίμια, στις 12 2340 Φεβρουαρίου 2018. Η στρατηγική της πρόληψης φέρνει αποτέλεσμα με ενισχυμένη ακτοφυλακή και με δοκιμασμένο έγκυρο και   έγκαιρο σύστημα χειρισμού σε  όλα τα επίπεδα. Η προσέγγιση φίλων και εταίρων χωρών είναι αναγκαία, ωστόσο οι ρητορικές και οι δηλώσεις ‘’βρέστε τα’’ και μόνο, δεν αρκούν. Σε τυχόν προσφυγή στο Σ.Α. των Η.Ε.  φαίνεται η στάση εκάστου.

Η στρατηγική  της καταστολής σοβαρών επεισοδίων  με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις ασφαλώς και έχει  αποτρεπτικό ρόλο, όμως πρέπει να αποφεύγεται η εμπλοκή σε  καταστάσεις  με τελικές  εθνικές  παραχωρήσεις, όπως στα Ίμια το 1996( No flags, no troops, no ships).