Τίτλος βιβλίου : Νέα Αμυσός Δράμας (Τσάϊ Τσιφλίκ, το χωριό του παππού μου)

Συγγραφέας : Θεόδωρος Ρωμανίδης

Παρουσίαση : Από τον ίδιο το συγγραφέα

Η Νέα Αμυσός Δράμας είναι η γενέτειρά μου όπου πέρασα τα μαθητικά και εφηβικά μου χρόνια. Ο τόπος των γονιών μου, οι ρίζες μου, με τον οποίο διατηρώ αδιάκοπη επαφή.

Το βιβλίο είναι η ταπεινή μου συμβολή στο να αναδείξω μέσα από αφηγήσεις συγχωριανών, δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής εκείνης, αρχειακό υλικό αλλά και προσωπικά βιώματα, τις αγωνιώδεις προσπάθειες των προσφύγων προγόνων μας, απόρροια του βίαιου διωγμού τους, από τις εστίες τους, να εγκατασταθούν σε έναν αφιλόξενο, πολλές φορές, τόπο και να ορθοποδήσουν μεταφέροντας και διασώζοντας την Προσφυγική κληρονομιά με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της.

Με πρωτεργάτη όλης αυτής της προσπάθειας τον παππού μου Θεόδωρο Χρυσοστόμου Ρωμανίδη, όπως γίνεται φανερό από το πλήθος των αφηγήσεων και των δημοσιευμάτων, οι συγχωριανοί μας πρόσφυγες, γυναίκες και άνδρες, κάτω από δραματικές συνθήκες στέριωσαν ένα τόπο και δημιούργησαν έναν οικισμό πλούσιο σε φυσικές ομορφιές και δραστηριότητες με παράλληλη συμμετοχή στην πολιτιστική, πολιτική και οικονομική ζωή της Δράμας.

Ελπίζω το βιβλίο αυτό να φωτίσει ακόμη μία πτυχή της διαδρομής των προγόνων μας.

Τα έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου, υπό μορφή οικονομικής ενίσχυσης, έχουν εκχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Νέας Αμυσού.

Τηλέφωνο συγγραφέα : 6945104018