Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Η Τουρκία μετά από έκδοση Navtex (Navigational Telex) στις 9 Φεβροαρίου 2018, δεσμεύει περιοχή στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με πρόσχημα διεξαγωγής ναυτικής άσκησης. Τουρκικά πολεμικά πλοία περικυκλώνουν την περιοχή και δεν επιτρέπουν στο πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ ‘’Saipem 12.000’’, ιταλικών συμφερόντων, να προσεγγίσει το οικόπεδο 3, προκειμένου να διενεργήσει διερευνητική γεώτρηση.

Μετά από μέρες ακινησίας ανοικτά της Κύπρου, και ενώ έπλεε το γεωτρύπανο προς στο στόχο ‘’Σκουπιά’’ της περιοχής 3 παραμποδίζεται επιθετικά από 4 πολεμικά τουρκικά πλοία με απειλές βύθισης και αναγκάζεται το Saipem 12000 με ελιγμούς να αποφύγει τον εμβολισμό και να αλλάζει κατεύθυνση. Πρόκειται να αποχωρήσει σε λίγες μέρες γιά άλλη προγραμματισμένη αποστολή στο Μαρόκο. Τι θα γίνει με το γεωτρύπανο της ENI. Eάν τερματισθεί η διένεξη, και εάν ποτέ γίνει, επιστρέφει στην ΑΟΖ της Κύπρου. Δεν πρόκειται για διακοπή του κυπριακού προγράμματος. Κάτι τέτοιο δημιουργεί προηγούμενο ‘’γκρίζας ζώνης’’ στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ε.Ε. καταδικάζει την τουρκική ενέργεια και η Κύπρος προτίθεται να προσφύγει στα Η.Ε. Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν επιτρέπει μονομερή έρευνα στην Κύπρο.

Υπόψη, η Τουρκία μπορεί να παρενόχλησε έμμεσα τις γεωτρήσεις που προηγήθηκαν στα οικόπεδα 12 (Αφροδίτη), 11 (Ονησίφορος) και 6 (Καλυψώ), αλλά ουδέποτε έφτασε στο σημείο να μπλοκάρει μια γεώτρηση, όπως τώρα για ό,τι αυτό σημαίνει και μάλιστα σε δεύτερη παρόμοια εμπλοκή στην ίδια περιοχή με το τουρκικό πλοίο ‘’Barbaros, τον Οκτώβριο 2014.

Η Τουρκία τονίζει ότι δεν επιτρέπει ‘’μονομερείς’’ έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο και απειλεί   δυναμικό μπλοκάρισμα  εάν συνεχίσει και πάλι η προσπάθεια του γεωτρυπάνου.

 Η Κύπρος έχει χορηγήσει άδεια εξόρυξης στη γαλλική Total and ExxonMobil, οι οποίες πρόκειται να αρχίσουν διερευνητικά αργά  το 2018.  Η Κύπρος δηλώνει ότι  είναι κυριαρχικό της δικαίωμα και από την εξόρυξη ωφελούνται  όλοι οι κύπριοι πολίτες μετά την επανέννωση της νήσου.

Η Ε.Ε., προς υποστήριξη μέλους της, Κύπρου, εξετάζει στη σύνοδο κορυφής στη Βουλγαρία, στις 22-23 Μαρτίου 2018, κατά πόσον θα προχωρήσει τώρα σε συνάντηση με τον Erdogan, στις 26 Μαρτίου 2018 στη Βουλγαρία.