Αριστερά πίσω Salvino, εμπρός Berlusconi (μπλε), Di Maio (κιτρινο) και Renzi (κόκκινο)

Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Οι βουλευτικές εκλογές, στις 4 Μαρτίου 2018, στην Ιταλία, στην 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, διεξήχθηκαν με κύρια εκλογικά κριτήρια το μεταναστευτικό, την Ευρώπη και την οικονομία. Κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει το 40% των ψήφων που απαιτείται για το σχηματισμό αυτόνομης κυβέρνησης.

Το κίνημα των’’ πέντε αστέρων’’ είναι ο νικητής των εκλογών, η κεντροδεξιά είναι ο πρώτος συνασπισμός και το δημοκρατικό κόμμα βρίσκεται σε κατάρρευση. Πρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδεικνύεται το κίνημα ‘’πέντε στέρων’’(M5S) με το 32.6%, του Luitz Di Maio και με συνεργάτη το Grilio. Ωστόσο, η κεντροδεξιά είναι η πρώτη πολιτική συμμαχία με ποσοστό 37%. Στο εσωτερικό της κεντροδεξιά συμμαχίας, πρώτο κόμμα δεν είναι η Forza Italia του Berluskoni 13,45%, αλλά η Northern Lega του Salvini 18,69% και τα Αδέλφια της Ιταλίας 4,25%. Tο, δε, δημοκρατικό κόμμα του νυν πρωθυπουργού Matteo Renzi καταρρέει με κάτω από το 20%, το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή του, το 2007. Ο Matteo Renzi παραιτείται από πρόεδρος του κόμματος γιατί δεν μπόρεσε να σταματήσει ‘’τον αντιπολιτευτικό άνεμο’’ και το κόμμα του μπαίνει στην αντιπολίτευση, χωρίς καμιά συνεργασία με ‘’αντισυστήματος δυνάμεις’’

Οι εκλογικές θέσεις των δύο κυρίων κομμάτων:

Το αντιευρωπαϊκό κίνημα των΄΄πέντε αστέρων. Μετανάστευση(αναθεώρηση του διακανονισμού του Δουβλίνου για επιστροφή μεταναστών στη χώρα εισόδου, διανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη). Ευρώπη(εναλλακτικές λύσεις Ευρώ, ενίσχυση συμμαχιών στη Νότια Ευρώπη, όχι σε αυστηρή ευρωπαϊκή πολιτική, προστασία στα ιταλικά προϊόντα). Οικονομία( αντιπρωσόπευση στο ελεύθερο εμπόριο, συμμετοχή εργατών στη λήψη αποφάσεων, μείωση της εγάσιμης ημέρας και κίνητρα μερικής εργασίας.

Η Κεντροδεξιά. Μετανάστευση( όχι στο διακανονισμό του Δουβλίνου, σταμάτημα βοηθείας στις χώρες που αρνούνται το διαμερισμό του βάρους). Ευρώπη(περισσότερη πολιτική και κοινωνική συνοχή). Οικονομία( μείωση της ανεργίας στο 9% και των νέων στο 22%, εξασφάλιση του ελαχίστου μισθού, ισότιμη πληρωμή των γυναικών).

Πρώτο είναι το αντιευρωπαϊκό κόμμα των ‘’πέντε αστέρων’’ και ενισχυμένη η ακροδεξιά. Ο με προβάδισμα ευρωσκεπτικιστής Luigi di Maio των ‘’ πέντε αστέρων’’ απαιτεί από την Ε.Ε. να δώσει στην Ιταλία περισσότερα σε ανταπόδοση της προσφοράς στον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κάθε χρόνο. Λαϊκή αγανάκτηση στην Ιταλία για την ακολουθούμενη μεταναστευτική πολιτική και στα μέχρι τώρα πολιτικά κόμματα. Η Ιταλία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Προαναγγέλλεται περίοδος που δε θα είναι μικρής διάρκειας με αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια.

Για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τα πιθανά σενάρια είναι συνεργασία κεντροδεξιάς- κεντοαριστεράς που αποκλείει ο παραιτηθείς Matteo Renzi, ως και κεντροδεξιάς- ‘’πέντε στέρων’’ και Leaga- ‘’πέντε αστέρων με πρόβλημα ανταγωνισμού για την πρωθυπουργία.

 

Προς το παρόν δεν εικάζεται καμία πολιτική δύναμη ή συμμαχία, να δείχνει πρωτοβουλία και πρέπει να αρχίσει ο προέδρος της Δημοκρατίας για να διαπιστώσει πως θα μπορέσει να εξασφαλισθεί η σταθερότητα.