Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Στους χειμερινούς Ολυμπακούς αγώνες, το Φεβρουάριο 2018 στη Ν.Κορέα, η Β. και Ν.Κόρεα συμμετέχουν με μια κοινή ομάδα αθλητών, αν και η Β.Κορέα δεν έχει αποποιηθεί τις πυρηνικές προκλήσεις και τους διηπειρωτικούς πυραύλους, με ένταση στην περιοχή.

Τη Β.Κορέα εκπροσωπεί η αδελφή και ο θείος του ηγέτη της Β.Κορέας Kim. Τις Η.Π.Α. εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Pence, αλλά χωρίς καμία επαφή με τη βορειοκορεάτικη αντιπροσωπεία.

Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών αγώνων, το Φεβρουάριο 2018, στη Ν. Κορέα. ο Kim δέχεται επίσκεψη από επισήμους Νοτιοκορεάτες, προφανώς στο ρόλο διαμεσολαβητών με την υποστήριξη της Κίνας και της Ιαπωνίας. Ο Kim φαίνεται διατιθεμένος για αποπυρηνικοποίηση εφόσον εξασφαλισθεί η άμυνα της Β. Κορέας.

Επίσης και το σημαντικότερο, ο Trump αποδέχεται πρόσκληση του Kim για συνάντηση, μέχρι το τέλος Μαΐου 2018, χωρίς να έχει απόν πριν εξασφαλισθεί στέρες και ορατές ενέργειες και υποχωρήσεις. Η Κορέα συνεχίζει τη δοκιμή του πυρηνικού προγράμματος και τη συνέχιση των κυρώσεων όσον διαρκούν οι διαπραγματεύσεις;

Ο Trump δηλώνει: ‘’πιθανόν να αποχωρήσουμε γρήγορα ή μένουμε και κάνουμε τη μέγιστη καλή διαπραγμάτευση για τον κόσμο’’’

Ιστορική είναι η απόφαση του αμερικανού προέδρου Trump να συναντηθεί με το βορειοκορεάτη πρόεδρο Kim, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στην Κορέα 1945. Μήπως, επαναλαμβάνεται η περίοδος, το 1972, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Nixon συναντάει τον Κινέζο πρόεδρο Mao Zedon και ξεπαγώνουν οι σχέσεις των δύο χωρών για πολλά χρόνια.

Σε προηγούμενα προγράμματα συγκράτησης των πυρηνικών φιλοδοξιών, η Β. Κορέα δεν κράτησε τις διαπραγματευτικές υποσχέσεις. Ας δούμε, βέβαια την πρόσκληση και αποδοχή για συνάντηση, ως πρώτο θετικό βήμα και τα άλλα, εφόσον συμφωνηθούν και ολοκληρωθούν σε τόπο και χρόνο.