Print

Hits: 413

 

Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είναι ο κύριος παίκτης, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στη Συρία.

O Trump σχεδιάζει τη δική του εξωτερική πολιτική από το αεροπλάνο, δηλώνοντας ότι πρέπει οι αμερικανικές δυνάμεις να αποσυρθούν το ταχύτερο, χωρίς να προκαθορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα, αν και αφήνει να νοηθεί εντός 6μήνου. Υπάρχουν διαφωνίες μέσα στο Λευκό Οίκο με βασικά στελέχη και οι συζητήσεις σταματούν όταν και εάν νικήσουν οι Στρατηγοί του επιτελείου του Trump και δεν έχουν την τύχη του Tillerson που, μετά από ένα χρόνο υπουργίας ως υπουργός εξωτερικών, αντικαταστάθηκε χωρίς εξηγήσεις γιατί προφανώς ήταν υποστηρικτής της παραμονής ακόμη των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.

Η ασάφεια -μένουν ή φεύγουν- περιπλέκει περισσότερο το θέμα της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και προβληματίζει τους συμμάχους των Αμερικανών στην περιοχή. Η περίπτωση κατάληψης της πόλης Afrin στη βόρεια- δυτική Συρία, με ανοχή των Η.Π.Α., αποτελεί δείγμα της αστάθειας της αμερικανικής πολιτικής και μάλιστα ενώ πριν είχε σχεδιασθεί με την αμερικανική βοήθεια συνοριακή δύναμη 30.000 πολιτοφυλάκων στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας που ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Τώρα, επικρατεί αοριστία και ασάφεια για την παραμονή ή μη των αμερικανικών δυνάμεων και για πόσο χρόνο στη Συρία. Υπάρχει βέβαια και το προηγούμενο στο Αφγανιστάν, όπου μερικά χρόνια πριν, είχε σχεδιασθεί η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων για μέσο χρόνο, αλλά και σήμερα ακόμη παραμένουν αμερικανικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των εκεί Taliban.

Στο Ιράκ, αποσύρθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις γιατί πίστευαν ότι είχε επιτευχθεί ασφαλές λειτουργικό κράτος, αλλά διαψεύσθηαν και μετά από λίγα χρόνια επανέρχονται για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να εκδιώξουν τους IS από τη χώρα.

Στη Συρία, εμπλέκονται αρχικά με αεροπορικά κτυπήματα και τώρα σταθμεύουν 2.000 αμερικανικοί στρατιώτες και έχουν ιδρυθεί 2 αμερικανικές βάσεις. Με την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων, οι υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις με συμμετοχή και Αράβων εθνικιστών έχουν ανακαταλάβει τη defacto πρωτεύουσα του IS Raqqa και άλλες περιοχές στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ και περιόρισαν τους IS σε φωλιές στην έρημο και στα συριακά- ιρακινά σύνορα.

Σήμερα οι Κούρδοι στρέφονται στη βόρεια-δυτική περιοχή της Συρίας Afrin για να βοηθήσουν τους εκεί Κούρδους YPG αδελφούς που δέχθηκαν την τουρκική εισβολή και επίθεση και οι τουρκικές δυνάμεις με τη βοήθεια και Σύριων ανταρτών καταλαμβάνουν τη πόλη Afrin με πρόθεση να προωθηθούν και ανατολικότερα του Ευφράτη για να εκδιώξουν τους Κούρδους από όλη την τουρκό- συριακή μεθόριο.

Οι IS άρχισαν να επιτίθενται σε περιοχές που είχαν πριν εγκαταλείψει και δεν επικρατεί τώρα ασφάλεια, ώστε να μπορούν οι Σύριοι πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι κούρδοι δηλώνουν ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων ισοδυναμεί με χάος. Εκμεταλλεύονται το κενό που δημιουργείται η Ρωσία, το Ιράν, που υποστηρίζουν τον Assad , για να εξασφαλίσουν δικές τους επιρροές στη Συρία. Με ρωσική αεροπορική υποστήριξη οι συριακές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν το ανατολικό προάστιο της Δαμασκού, Ghuta και με συμφωνία Ρωσίας- ανταρτών, οι αντάρτες εκκενώνονται στη βόρεια-δυτική περιοχή Idlib, όπου τους αναμένει να υποστούν άλλη συριακή επίθεση που διεξάγεται κατά των εκεί ανταρτών, μάλιστα με τη ρωσική αεροπορική υποστήριξη.

Το Ιράκ προσπαθεί να εξασφαλίσει έδαφος στο Ιράκ- Συρία και να έχει διέξοδο προς την Hezbollah του Λιβάνου. Ενώ, η Τουρκία με τη βοήθεια της στο με απουσία των Η.Π.Α. και με φόβο των Κούρδων, Ρωσό- Ιρανικό σχέδιο προσπαθεί να προσεγγίσει τον άλλοτε αντίπαλο Assad για να δημιουργήσει κοινά συμφέροντα.

Στη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία, εκλαμβάνεται ότι μέχρι τώρα έχουν ξοδευτεί $τρις εκατομμύρια για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής και δεν μπορεί ο Αμερικάνος στρατιώτης να είναι πληρωμένος μισθοφόρος της περιοχής. Την αποστολή του ειρηνοποιού πρέπει να αναλάβουν άλλοι στην περιοχή( σ.σ. η Σαουδική Αραβία) και τα Η.Ε.

 

Τελικά, ο Trump αποσύρεται από τη Συρία; η ασάφεια στην εξωτερική αμερικανική πολιτική για την Συρία σταματά εφόσον, και πότε, νικήσουν οι Στρατηγοί του επιτελείου του.