Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Η επιδείνωση της συριακής κρίσης έφθασε στο χείλος της πυραυλικής κρίσης στην Κούβα το 1962. Ευτυχώς βρίσκονται στο επιτελείο του Trump και στελέχη που επέβελαν τη λογική στρατηγική του ‘’ενός περιορισμένου κτυπήματος’’, πρίν από το χάος και την καταστροφή του τρίτου Παγκοσμίου πολέμου.

Ο Putin προτιμώντας το δρόμο των ειρηνικής πορείας διαδικασιών, καθυσήχασε το ρωσικό λαό που δεν θέλει την επιστροφή στην περίοδο του Ψυχρού πολέμου. Τώρα έχει αρχίσει στροφή προς τη διπλωματία παρά τις όποιες αντιθέσεις στις συνεχιζόμενες συγκλίσεις του Σ.Α. των Η.Ε., μέσω του οποίου κάθε μόνιμο μέλος εμμένει στα δικά του συμφέροντα με προτάσεις πέραν των προβλεπομένων διαδικασιών διεθνών οργανισμών και του διεθνούς δικαίου και συμφέροντος.
Η απόφαση για χειρουργικό κτύπημα στη Συρία λήφθηκε, ενώ το Σ.Α. των Η.Ε συζητούσε τρόπο συγκράτησης της επιδείνωσης της συριακής κρίσης.

Είδαμε δύο στρατόπεδα στον απολογισμό τους, χωρίς κανείς να μπορεί να καταλάβει που βρίσκεται η λύση. Έχει επικρατήσει, με ανοχή και υποστήριξη άλλων, άλλος Σαντάμ στη Συρία και να κτυπά το λαό του με χημικές ουσίες, αρκεί να διατηρεί την αυταρχική πολιτική εξουσία του πατρός.

Δεν χρησιμοποιήθηκε η αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, πράγμα που αψηφεί την Τουρκία, με την αμφίρροπη συμπεριφορά της, αν και τώρα χαιρετίζει το κτύπημα ως θετική κατάσταση.
Το κτύπημα στη Συρία επανεβεβαίωσε τη στρατηγική αξία του ελληνικού χώρου. Τώρα, πέραν της Σούδας, προβάλλουν και άλλοι χώροι στην Ελλάδα που θεωρούνται κατάλληλοι για την εξυπηρέτηση των δυτικών συμφερόντων. Ωστόσο, η εγγύτητα στη με χειρότερη κρίση Μέση Ανατολή δεν μπορεί να αφήσει στο απυρόβλητο και την Ελλάδα που έχει ανάγκη για αυξημένο τουρισμό και για αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, αλλά και των προκλήσεων στα σύνορά της και του προσφυγικού.

Υπάρχει ασάφεια, εάν υπήρξε προειδοποίηση της Ρωσίας για το κτύπημα. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι με την έναρξη του κτυπήματος υπήρξε ενισχυμένη η ‘’προληπτική άμεση συνεχής επικοινωνία ’’ για να αποφεύγονται απρόβλεπτα και εκτός επιδιώξεων γεγονότα στο χάος της περιοχής.
Το κτύπημα στόχευε μόνο το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Αποφεύχθηκαν ρωσικοί και ιρανικοί στόχοι. Η ρωσική αντιπυραυλική άμυνα δεν αναχαίτισε δυτικούς πυραύλους, ενώ η συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε όταν σταμάτησαν να βάλονται οι δυτικοί πύραυλοι.

Χρησιμοποιήθηκαν τώρα περισσότεροι πύραυλοι από το πρώτο αεροπορικό κτύπημα μόλις πριν ένα έτος τον Απρίλιο 2017 και με προοπτική να χρησιμοποιηθούν ακόμη περισσότεροι πύραυλοι εάν ο Assad δεν σταματήσει τις χημικές επιθέσεις κατά του λαού του.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι ο αμερικανός στρατιώτης δεν επιστρέφει στην πατρίδα του, εάν πρώτα δεν επιτευχθούν τρείς στόχοι: η διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα , η ήττα του Ισλαμικού Κράτους ως και η παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.