Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Οι Πρόεδροι της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, Moon Jae-in and Kim Jong-un, αντοίστιχα συμφώνησαν για τα πυρηνικά όπλα στη Χερσόνησο, μετά από την ιστορική συνάντηση. Η συνάντηση έγινε μήνες μετά τις πολεμικές ρητορίες της Βόρειας Κορέας με ταυτόχρονες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές κυρίως το 2017 και 2018.

Οι δύο πρόεδροι βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στο λεγόμενο ‘’σπίτι της ειρήνης’’ στο Panmunjom, σε ένα ειδικό περιβάλλον στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο Κορεών. Είχε προηγηθεί πρόσφατα μυστική επίσκεψη του προέδρου της Βόρειας Κορέας στη Νότια Κορέα.

Ποία είναι η συμφωνία.
Συμφώνησαν να τελειώσει ο Κορεάτικος πόλεμος του 1953 με σύναψη ειρήνης το έτος 2018. Προηγούμενες εσωκορεατικές συμφωνίες με παρόμοιες υποσχέσεις είχαν εγκαταληφθεί όταν η Βόρεια Κορέα κατέφυγε σε πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και η Νότια Κορέα εξέλεξε περισσότερο συντηρητικούς προέδρους.
Ειδικότερα,στην κοινή δήλωση αναφέρονταιμεταξύ των άλλων:

-
Τέλος στις εχθρικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών.
- Αλλαγή της αποστρατικοποιημένης ζώνης μεταξύ των δύο χωρών σε ζώνη ειρήνης, με σταμάτημα των προπαγανδιστικών διακηρύξεων.
- Μείωση των εξοπλισμών στην περιοχή με χαλάρωση της στρατιωτικής έντασης
.
- Επιδίωξη να εμπλακούν στις συζητήσεις και οι Η.Π.Α. και Κίνα.
- Επανένωση των οικογενειών που τις άφησε χωρισμένες ο πόλεμος.
- Σύνδεση και εκσυχρονισμός των σιδηροδρόμων και λοιπών οδών κατά μήκος των συνόρων.
- Περαιτέρω κοινή συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένων και των ασιατικών αγώνων και το 2018.
- Να ζητηθεί διεθνής υποστήριξη για την επίτευξη των κοινών σκοπών
.

Η αντιδράσεις  των άλλων χωρών για την εσωκορεατική διάσκεψη
Η Κίνα επαίνεσε την πολιτική απόφαση και το θάρρος των δύο ηγετών και ελπίζει η ορμή να συνεχισθεί. Ο αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε την ιστορική συνάντηση. Η Βρετανία καλωσόρισε τη διάσκεψη, ελπίζοντας η Βόρεια Κορέα να πάρει σταθερά βήματα.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την προσέγγιση ως πολύ θετικά νέα. Ο Ιάπωνας πτωθυπουργός Shinzo Abe παραμένει σε στενή επαφή με τις Η.Π.Α. και τη Νότια Κορέα.

Το Δένδρο της’’ερήνης και της ευημερίας’’
|
Μαζί οι πρόεδροι φύτευσαν ένα εορταστικό πεύκο και αποκάλυψαν μια πλάκα, με εγγραφή: ‘’Φυτεύοντας την ειρήνη και την ευημερία.’’ χρησιμοποιώντας έδαφος και νερό και από τη Βόρεια και Νότια Κορέα.


Σχόλια- Διαπιστώσεις
 
- Ιστορική η συνάντηση των προέδρων Βόρειας και Νότιας Κορέας για την αποκατάσταση ειρήνης στη χερσόνησο , μετά από περίπου 65 χρόνια εντάσεων.
- Τελειών
ει ο Κορεάτικος πόλεμος του 1953 με σύναψη ειρήνης το 2018.
-
Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της Βόρειας Κορέας βαδίζει στη Νότια γείτονα από το τέλος του πολέμου στην Κορέα, και περισσότερο από 10ετία που εσωτερική κορεάτική σύσκεψη διεξάγεται στην αποστρατικοποιήμενη ζώνη.