Tου Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Η συμφωνία του 2015, γνωστή ως κοινό συνεκτικό σχέδιο δράσης (JCPOA), κάμπτει τις ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες με ανταπόδοση την άρση κυρώσεων. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας έγινε μεταξύ του Ιράν και των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. των Η.Ε.- των Η.Π.Α. της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας και της Ρωσίας- συν τη Γερμανίας(5+1). Η συμφωνία προωθήθηκε από τον προκάτοχο του Trump, Barack Obama

.. Ποια είναι η μέχρι τώρα  διαπραγμάτευση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. 

Η πυρηνική διαπραγμάτευση είναι μια διεθνής συμφωνία με ανταλλαγή των ιρανικών πυρηνικών φιλοδοξιών με διεθνή ανακούφιση από τις κυρώσειςΤο Ιράν συμφωνεί να μειώσει την ικανότητα για πυνηνική βόμβα. Το επίπεδο εμπλουτισμού πυρηνικού υλικού και τα σχετικά αποθέματα περιορίζονται για ειδική χρονική διάρκεια.  
Ο αντιδραστήρας με χρήση ‘’βαρέως ‘’νερού στην περιοχή ‘’
Arak’’ να εξυπηρετεί ειρηνικές υγειονομικές και βιομηχανικές πυρηνικές έρευνες και να μην παράγεται εμπλουτισμένο για όπλα Πλουτόνιο, Για την περιοχή ‘’ Fordow’’ εμπλουτισμού Ουρανίου, το Ιράν συμφωνεί να μειώσει το απόθεμα του εμπλουτισμένου Ουρανίου για 15 χρόνια και τον αριθμό των φυγοκεντρικών συσκευών για 10 χρόνια. Το πλεονάζον πυρηνικό υλικό μεταφέρεται στη Ρωσία για υποβάθμιση του εμπλουτισμού και επαναφέρεται στο Ιράν για χρήση ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας.

Γιατί ο Trump αποσύρθηκε από την ιρανική διαπραγμάτευση.

Ο πρόεδρος Trump ανφέρει ότι το Ιράν έχει παραβιάσει το πνεύμα της συμφωνίας, δεν είναι σύμμαχος και εργάζεται σε αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.  Το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει την τρομοκρατία και εξάγει βιαιότητα, αιματοχυσία και χάος στη Μέση Ανατολή. Γι’αυτό πρέπει να δώσουμε τέλος στην ιρανική συνεχιζόμενη επιθετικότητα και τις πυρηνικές φιλοδοξίες. Το Ιράν δεν ζεί στο πνεύμα των συμφωνιών μας.

Ο πρόεδρος Trump δηλώνει εργάζομαι για πραγματική, συνεκτική και διαρκή συμφωνία που αντιμετωπίζει όχι μόνο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και τις δοκιμές των πυραύλων και δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει τους χρονικούς περιορισμούς της συμφωνίας και θέλει ανοικτού τέλους χρόνους.


Οι αντιδράσεις στην απόφαση για αποχώρηση 
Προσπαθούν να διατηρηθεί η διαπραγμάτευση παρά την απόφαση τουTrump για αποχώρησηΕ.Ε., Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Η.Α.Ε και Μπαχρέιν. Ο Γ.Γ. των Η.Ε. Guterres είναι βαθειά ανήσυχος και παροτρύνει τα άλλα μέλη της διαπραγμάτευσης να δεσμευθούν με τη συμφωνία.  Ο Ιρανός πρόεδρος Rouhani, διαπραγματευόμαστε με τους υπογράψαντες τη συμφωνία, αποκαλώντας την απόφαση απαράδεκτη και δηλώνει ότι το Ιράν μπορούσε να αναλάβει βιομηχανικής έκτασης εμπλουτισμού Ουρανίου, εάν η συμφωνία καταρρεύσει. 

Σχόλια – Διαπιστώσεις- Συμπεράσματα από την αποχώρηση των Η.Π.Α. από τη συμφωνία.
Ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, που αιωρούνται από την υπογραφή της συμφωνίας το 2015.
- Θέτει την αμερικανική διπλωματία σε συγκρουσιακή πορεία με στενούς συμμάχους, αλλά και με πολλές άλλες χώρες , με απομονωτικές τάσεις 
- Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιράν, έχουν να σταματήσουν τις εκεί δραστηριότητες εντός έξι μηνών ή αντιμετωπίζουν αμερικανικές κυρώσεις.
 - Ο Trump αναφέρει ότι η συμφωνία είναι ελαττωματική από τη βάση και οδηγεί σε πυρηνικούς εξοπλισμούς στη Μέση Ανατολή.- Δεν καλύπτει ανησυχητικές ιρανικές δραστηριότητες, από το πυραυλικό πρόγραμμα μέχρι την περιφερειακή συμπεριφορά. - Το Ιράν επιμένει ότι το πυραυλικό της πρόγραμμα είναι εξ ολοκλήρου ειρηνικό και ότι είναι συμβατό με τα προβλεπόμενα της συμφωνίας, που έχει πιστοποιηθεί από το Διεθνή οργανισμό ατομικής ενέργειας,(IAEA).- Ο Trump θέλει οι περιορισμοί της συμφωνίας, όπως για τον εμπλουτισμό του ουρανιού και τη χρήση φυγοκεντρικών συσκεύων, να είναι ανοικτού τέλους. 
- Πριν από τη συμφωνία, το Ιράν είχε περίπου 20.000 φυγοκεντρικές συσκευές, αλλά με τη συμφωνία όχι περισσότερο από 6. 400.
- Πρίν από τη συμφωνία, το Ιράν μπορούσε μέσα μόνο σε 2 ή 3 μήνες να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα, αλλά μετά 1 χρόνο γι΄ αυτό.

- Ο Trump απορρίπτει νέα διαπραγμάτευση με το Ιράν.
Ένταση και παραπέρα αποσταθεροποίηση της κρίσης, στη Μέση Ανατολή, αμέσως μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των Η.Π.Α. από τη συμφωνία. Το Ισραήλ , μετά από ιρανικό κτύπημα 20 ρουκετών κατά του ισραηλινού στρατού στα υψώματα Golan, πλήττει ιρανικές θέσεις μέσα στη Συρία. Βλέπει, το Ιράν και η Χεζμπολάχ να στήνουν μέτωπο στη Συρία και στο Λίβανο εναντίον του. Η Ρωσία καη Γαλλία προτρέπουν αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ- Ιράν. 
- Με 
την ανακοίνωση της αποχώρησης των Η.Π.Α. από τη συμφωνία, σε νέο υψηλό τετραετίας βρέθηκαν στις 9 Μαΐου 2018 οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent στα $77 το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα $70,67 και αναμένεται στα $90, χωρίς ανησυχίες για τις Η.Π.Α, παρά για τις φτωχές χώρες.