Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.


Στο τραπέζι των συζητήσεων για το Σκοπιανό μπαίνει πέραν των γνωστών μέχρι τώρα πέντe ονoμάτων και το ‘’
Ilideska Makedonijia(Προφήτης Ηλίας της Μεταμόρφωσης)- Μακεδονία του Ίλιντεντ)’’από την εξέγερση στο Iliden το 1903. Το έκτο όνομα παρουσίασε ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων για πρώτη φορά στη συνάντηση των V4( Ουγγαρία- Πολωνία- Τσεχία- Σλοβακία) και B4 ( Ρουμανία- Βουλγαρία- Ελλάδα- Κροατία) στο Σούνιο και στη συνέχεια συζητήθηκε μεταξύ Τσίπρα- Ζάεφ στη συνάντηση Ε.Ε. στη Σόφια, στις 17 Μαΐου 2018.

Πoιο είναι το Ilident
Στις 20 Ιουλίου 1903, γιορτή του Προφήτη Ηλία(Ίλιντεντ) εξ ου και το όνομα της εξέγερσης , αγρότες, εργάτες, σλαβομακεδονικά και εν μέρει βουλγαρικά και άλλα στοιχεία εξεγέρθηκαν κατά της τότε Οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή Κίτσεβο, Μοναστήρι, Πρέσπες και Αχρίδα(σ.σ. όχι η σλαβική λέξη Οχρίδα) με επιδιώξεις προς νότο μέχρι τη Θεσσαλονίκη.
Την εποχή εκείνη η Οθωμανική κυριαρχία άρχισε να καταρρέει και θέσεις της διεκδικούσαν υπό εκόλαψη κράτη για ανεξαρτησία και το από 1830 ανεξάρτητο ελληνικό κράτος με βόρεια σύνορα στη Μελούνα της Θεσσαλίας από 1881. Η Ελλάδα ανησυχούσε για ξένη προσάρτηση της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου κυριαρχούσε ο ελληνικός πληθυσμός.
Η τότε Βουλγαρική εξαρχία- μετά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο- πέραν της υποκίνησης ανταρτών στη περιοχή των Σαράντα Εκκλησίων στην Αδριανούπολη, υποβοηθεί με τα Βουλγαρικά στοιχεία και την εξέγερση του Ίλιντετ. Τις επεκτατικές βλέψεις και τις απολυτρωτικές τάσεις του Ίλιντεντ ακολουθεί και ο Τίτο το 1994 με την ονομασία ‘’Λαϊκή Δημοκρατία Μακεδονίας’’ της νότιας περιοχής της Γιουγκοσλαβίας και συνεχίζει η
FYROM μετά την ίδρυση ανεξαρτήτου κράτους το 1991 και με συνταγματική ονομασία ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’.
Επιπλέον, η εξέγερση του Ίλιντεντ γιορτάζεται ως εθνική επέτειος από τα Σκόπια και μερικώς και από την Βουλγαρία.
Συμπεράσματα –Απόψεις
Το Ίλιντεντ του 1903 αποβλέπει στην αφύπνιση σλαβομακεδονικού έθνους με καθαρά αλυτρωτικές διαθέσεις. Αυτό, λοιπόν, το όνομα προτείνει τώρα ο Ζάεφ; Βλέπει ό,τι έτσι μπορεί να συμφωνήσει και η αντιπολίτευση
VMRΟ και ο πρόεδρος Ιβανόφ και με συνταγματικές διαδικασίες και δημοψήφισμα να επικυρώσει τον απολυτρωτισμό με ενεργοποίηση του ονόματος Ίλιντεντ.
Η Ελλάδα έχει ηθική και ιστορική ευθύνη να μην εμπλακεί σε ένα τόσο ολισθηρό θέμα του ονόματος. Η τότε ελληνική κυβέρνηση εναντιώθηκε στην εξέγερση του Ίλιντεντ.
Η με σύνεση και ομοψυχία, και με εμπειρία της ονοματολογίας εδώ και 25 χρόνια, επιλογή από τα πέντε, και όχι μόνο, συζητηθέντα μέχρι τώρα ονόματα, οδηγεί ασφαλέστερα στην εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης με συνταγματική κατοχύρωση και με χρήση για όλους (
erga omnes).
Η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρήσει, όπως στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995, με τμηματικές αποδοχές όπως επιδιώκεται με το επείγον και τις πιέσεις μέχρι τις 28 Ιουνίου 2018, οπότε προτίθεται να συζητηθεί και η ένταξη των Σκοπίων στους δυτικούς οργανισμούς. Εξ άλλου και δεύτερο Δικαστήριο στη Χάγη δεν τη φοβίζει. Η Ελλάδα δεν έχει να χάσει τίποτε, τα Σκόπια χάνουν με το 75% των επενδύσεων να προέρχονται από την Ελλάδα. Μία αμοιβαία αποδεκτή λύση προσφέρει στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη ευρύτερα. Ούτε ένα μικρό κράτος μπορεί να επιβληθεί σε βάρος της Ελλάδας, μέχρι εκεί η καλή μας θέληση.