Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump ακύρωσε απότομα, στις 24 Μαΐου 2018, τη συνάντηση (σ.σ. με ναι- όχι- κάποτε πάλι) με τον πρόεδρο της βόρειας Κορέας Kim, κατηγορώντας τη βόρεια Κορέα για ανοικτή εχθρότητα. Εν τω μεταξύ, η βόρεια Κορέα δυσαρεστήθηκε από τις άστοχες επικρίσεις αμερικανού επισήμου που έκανε σύγκριση της βόρειας Κορέας με τη Λιβύη, με υπονοούμενα για την ίδια τύχη του Kim με τον πρώην ηγέτη Gaddafi, ο οποίος ένα χρόνο μετά την εγκατάλειψη του πυρηνικού πρόγραμματος σκοτώνεται από τον ίδιο το λαό του.


Ωστόσο, ο Moon της νότιας Συρίας δεν σπαταλάει χρόνο και αμέσως συναντάει τον Kim για δεύτερη φορά μετά την πρόσφατη πρώτη συνάντηση, 27 Μαΐου 2018.  Η βόρεια Κόρεα επανέρχεται να συζητήσει οποτεδήποτε και υπό όποια μορφή ανοικτής συζήτησης. Αλλά και ο Trump είπε ότι η συζήτηση δεν διακόπτεται και συνεχίζεται στις 12 Ιουνίου 2018 στη Σιγκαμπούρη και εάν είναι απαραίτητο πέραν αυτής της ημερομηνίας.
Στο ενδιάμεσο, ο υπεύθυνος των αμερικανικών εξωτερικών υποθέσεων Mike Pompeo έχει ήδη επισκεφθεί τη βόρεια Κορέα για προκαταρτικές συζητήσεις, ενώ ομάδα του Λευκού Οίκου ήδη κινείται προς τη Σιγκαπούρη για λογιστικές προετοιμασίες της εκεί επίσκεψης Trump-Kim, που μπορεί να είναι τριμερής με συμμετοχή και του Moon της νότιας Κορέας. Παράλληλα, αμερικανική αντιπροσωπεία κατευθύνεται στη βόρεια Κορέα για να προετιμασθούν τα τόσα σοβαρά και χρονίζοντα επί δεκαετίες θέματα, που πρόκειται να συζητηθούν μετά από τρείς εβδομάδες στη Σιγκαπούρη, στις 12 Ιουνίου 2018.