Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Την πληθώρα των πιεστικών εξωτερικών προκλήσεων της Τουρκίας ως επί το πλείστον συνιστούν: οι απειλές από τους Κούρδους πολεμιστές του PKK, οι διαφορετικές επιδιώξεις συμφερόντων Η.Π.Α.- Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η έκδοση του Fethullah Gulen – που η Άγκυρα τον κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα 2016. Βρίσκεται σε στασιμότητα η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας στην Ε.Ε. με τις αντιδημοκρατικές και αντιευρωπαϊκές πρακτικές που επιβάλλονται στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Προβάλλεται ο εκβιασμός της Τουρκίας για ανταλλαγή των 8 τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο προξικόπημα το 2016, με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης για συνηθησμένη παραβίαση των συνόρων στον Έβρο.
Επί πλέον συμπεριλαμβάνονται: οι ιρανικές επιρροές στην περιοχή, η διαμάχη με την Κύπρο και οι απαιτήσεις στο ενεργειακό της κυπριακής ΑΟΖ, οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο ως και οι σε ένταση σχέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Λιβύη και την Υεμένη.
Πολλά λοιπόν τα θέματα που επιδιώκει η Τουρκία με κάθε τρόπο να επηρεάσει προς όφελός της, μερικά των οποίων αναφέρονται στη συνέχεια.
Μετά την άνοδο στην προεδρία το 2002, ο Erdogan ακολούθησε σχεδόν μηδενική εξωτερική πολιτική θεμάτων με τις γειτονικές χώρες. Αλλά, μετά την προσέλευση της ‘’Αραβικής Άνοιξης’’, άρχισαν οι σχέσεις να διαφοροποιούνται.
Στη γειτονική Συρία, τουρκικός στρατός σταθμεύει τώρα στο Afrin, Idlib & al-Bab και αντιμετωπίζει πολλά άλλα προβλήματα από τις συγκρούσεις και φιλοξενεί περίπου 3.5 εκατομμύρια προσφύγων. Προκαλεί, δε, να αναπτυχθεί δυτικότερα στη συριακή πόλη Manbij, που ελέγχεται από τις με ηγεσία των YPG-Κούρδων συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) και ακόμη προειδοποιεί τον αμερικανικό στρατό που βρίσκονται εκεί να μην εμπλακεί σ’αυτή την κίνηση.
Ενώ απομένει να δούμε πως ο Erdogan προωθεί την πολιτική του στη Συρία, δεν είναι επίσης ξεκάθαρο, εάν και πώς συμπεριφέρεται στους πατροπαράδοτους δυτικούς εταίρους και τους Νατοΐκούς συμμάχους, ειδικότερα μετά την ευθυγράμμιση με τη Ρωσία και το Ιράν στη σπαρασσόμενη από τις συγκρούσεις χώρα.
Η τουρκική προσέγγιση του παλαιστινακού δεν είναι αποκλίνον θέμα στην πολιτική της χώρας και έτσι αναμένεται και στο μέλλον. Ο Erdogan προσκαλεί τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν στην αντιμετώπιση της εχθρότητας του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης, στην προσπάθειά του να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου. Οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ έχουν τα επάνω-κάτω, αλλά το Ισραήλ ως χώρα υπάρχει εκεί και δεν μπορεί να αγνοηθεί από τα γεγονότα και όχι από το ζητούμενο ρόλο.
Στο Αφγανιστάν, οι τουρκικές δυνάμεις βλέπονται από τους Αφγανούς ως φίλιες και ειρηνοποιές. Ανεξάρτητα πως μπορεί κανείς να την εκλαμβάνει, η πολιτική και οικονομική επέκταση της Τουρκίας στη Σομαλία και στο Σουδάν και αλλού, φανερώνει το σκοπό της να την εξυψώσει ως περιφερειακό και παγκόσμιο παίκτη. Τα στενά μεταξύ Σομαλίας και Αραβικής Χερσονήσου εξυπηρετούν την παγκόσμια μεταφορά ενέργειας. Αλλά, αναμένεται να γίνει φανερό πως η νέα εκτελεστική προεδρία της Τουρκίας διαμορφώνει τι μπορεί να προσφέρει.