Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Μακρυνίτσας Γεώργιος

Η Τεθωρακισμένη Μεραρχία είχε την πρωτοποριακή και άξια συγχαρητηρίων πρωτοβουλία, με την ευκαιρία του εορτασμού των 61ων γενεθλίων της,να τιμήσει και τους παλαιότερους εν ζωή Στρατηγούς Διοικητές της.

Έτσι στις 14 Δεκεμβρίου 2017 πέρασα την πύλη του Στρατοπέδου της Μεραρχίας στη Καβάλα, με περιέργεια, ανυπομονησία και συγκίνηση, για το τι θα βλέπαμε και τι θα ακούγαμε σε αυτή μας την επίσκεψη.

Η υποδοχή εκ μέρους των στελεχών αλλά και των οπλιτών,ήταν πολύ εγκάρδια από τη είσοδο μας στην πύλη του Στρατοπέδου και η συμπεριφορά τους γεμάτη ευγένεια και σεβασμό, που με εντυπωσίασε .

Εισερχόμενος στο γραφείο του Στρατηγού Διοικητού κ. Ρώση Σπυρίδωνος-Γερασίμου αντίκρισα με χαρά παλαιούς συναδέλφους και οι ασπασμοί και τα χαμόγελα κυριάρχησαν για πολλή ώρα.

Το τελετουργικό άρχισε με επιθεώρηση των παρατεταγμένων τμημάτων στο χώρο προ του Ηρώου ,επακολούθησε Αγιασμός, αναγνώσθηκε η ημερήσια διαταγή του Διοικητού της Μεραρχίας και κατατέθηκε δάφνινο στεφάνι στο Ηρώον. Οι στιγμές αυτές είχαν μια ξεχωριστή κατάνυξη και μας συγκίνησαν ιδιαίτερα.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην αίθουσα ενημερώσεων ,όπου μας έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη ενημέρωση επι της αποστολής, των δραστηριοτήτων και των προβλημάτων τους στις σημερινές συνθήκες της χώρας μας. Κοινή πεποίθηση όλων μας ήταν ότι η Μεραρχία βρίσκεται σε αξιόλογο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας Αίσθηση προκάλεσε σε όλους μας ο χαιρετισμός που μας απήυθηνε, μέσω video , ο γηραιότερος εν ζωή Διοικητής της Μεραρχίας ,ο Στρατηγός Λαμπρίδης Δημήτριος 94 ετών σήμερα. Προσωπικά η μορφή του και τα λόγια του με συγκίνησαν ιδιαίτερα καθόσον υπηρέτησα υπό τις διαταγές του και διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις.

Μετά την ωραία συζήτηση που έγινε μας διένειμαν αναμνηστικά δώρα, που σχετίζονταν με το περασμά μας από την Μεραρχία, στιγμές γεμάτες αναμνήσεις και συγκίνηση.

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στους χώρους του Στρατηγείου, όπου διαπιστώσαμε την άρτια οργάνωσή του, τις πολύ ωραίες εγκαταστάσεις, την τάξη και την ευπρέπεια των χώρων. Ιδιαίτερη εντύπωση και συγκίνηση μου προκάλεσε το φωτογραφικό μουσείο, όπου φαίνεται όλη η ιστορία της Μεραρχίας, στην οποίαν είχαμε το μερίδιό μας άπαντες οι παρευρισκόμενοι. Φωτογραφίες που μας πήγαν πίσω πολλά χρόνια και μας έφεραν αναμνήσεις δημιουργικών και όμορφων στιγμών της ζωής μας.

Η όλη εκδήλωση τελείωσε με ένα ωραίο αλλά λιτό γεύμα στη Λέσχη της πόλης , όπου κυριάρχησαν οι αφηγήσεις όλων μας ιστοριών του παρελθόντος , με πολύ νοσταλγία , αλλά και πάρα πολύ γέλιο.

Όταν ήλθε η στιγμή του αποχωρισμού κυριάρχησαν πάλι οι εναγκαλισμοί, οι ευχές και η συγκίνηση.

Ανακεφαλαιώνοντας όλα αυτά που έζησα τις λίγες ώρες στη Μεραρχία, θέλω να επισημάνω τα παρακάτω:

α. Διαπίστωσα ότι το υπερήφανο πνεύμα που χαρακτήριζε το Όπλο μας συνεχίζεται σε άριστο βαθμό από τα υπηρετούντα και σήμερα στελέχη του.

β. Η επαγγελματική αρτιότητα των στελεχών βρίσκεται επίσης σε υψηλό βαθμό και αυτό μου δίνει την ελπίδα για την επιτυχημένη πορεία του Όπλου μας, αλλά και της πατρίδας μας, παρά τα προβλήματα των σημερινών καιρών.

γ. Η ευγένεια και ο σεβασμός προς όλους εμάς τους παλαιούς με εντυπωσίασε.

δ. Η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης με εντυπωσίασε επίσης και δείχνει ένα άλλο τρόπο σκέψης των σημερινών Αξιωματικών, που πρέπει να παραδεχτούμε ότι στα χρόνια τα δικά μας δεν υπήρχε.

ε. Η αγάπη μου που είχα γι’ αυτό το Όπλο επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά και ένιωσα υπερήφανος και ευλογημένος που είχα την τιμή και την τύχη να υπηρετήσω στις Τεθωρακισμένες Μονάδες και Σχηματισμούς του Όπλου μας, με αποκορύφωμα την Διοίκηση δύο Σχηματισμών (ΧΧΙΙ ΤΘ. Ταξιαρχία και ΧΧ ΤΘ. Μεραρχία).

Για όλα τα προαναφερθέντα, θέλω από βάθος καρδιάς, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Στρατηγό Διοικητή της αγαπημένης μας Μεραρχίας, αλλά και όλο το προσωπικό του Επιτελείου της, για αυτές τις όμορφες στιγμές που μας προσέφερα.