Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Ο
Trump επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιου στην Κίνα, στην Ευρώπη στον Καναδά και στο Μεξικό.
Η Κίνα προσπαθεί με περισσότερες εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων να μειώσει το εμπορικό έλειμμα σε βάρος των Η.Π.Α. Στην Ευρώπη, αλλά και ακόμη στις Η.Π.Α., εξέχουσες προσωπικότητες, επιχειρηματίες και πολιτικοί ζητούν περισσότερη υποστήριξη προς το ελεύθερο εμπόριο και αντίμετρα στον τώρα αμερικανικό μονωτισμό- πολωτισμό. Ενώ, η Μέρκελ συνιστά στους Ευρωπαΐους μετριοπάθεια στις διχογνωμίες έναντι του αντιτραμπισμού.


Οι αντιθέσεις μεταξύ Η.Π,Α.- Ευρώπης, για πρώτη σχεδόν φορά μετά τη ‘’χρυσή μεταπολεμική εποχή’’ κορυφώθηκαν στη διάσκεψη των
G-7, στις 9 Ιουνίου 2018 στον Καναδά,κατηγορώντας ο Trump τον φιλοξενούντα πρωθυπουργό του Καναδά Trudeau ότι επιβάλλει υπερβολικούς φόρους στους αμερικανούς εργάτες και στα προϊόντα στον Καναδά. Ο Trump δεν υπογράφει το κοινό ανακοινωθέν και αποχωρεί μετατρέποντας τη διάσκεψη σε G-6 συν ένα, προκαλώντας ναυάγιο για πρώτη φορά σάυτής της περιωπής σύσκεψη. Είχε προηγηθεί εισήγηση του Trump να επανέλθει o Putin στους G-7 από όπου είχε αποβληθεί με τα γεγονότα στην Ουκρανία 2015.
Οι δασμοί φέρνουν δασμούς, τα μέτρα φέρνουν αντίμετρα, οι εκδικήσεις αντεκδικήσεις και ο εμπορικός πόλεμος να αιωρείται σαν τη ‘’Δαμόκλεια Σπάθη’’πάνω από όλους, απρόσμενο θέμα στις αρχές του 21ου αιώνα.
Τα ευρωπαϊκά παράπονα φθάνουν και στο Διεθνή οργανισμό εργασίας που εάν ληφθούν ως σωστά επιβάλλεται επιπρόσθετος φόρος εισαγωγών.
Από την άλλη πλευρά των θετικών προοπτικών, ο σχεδιασμός μιας νέας στρατηγικής για τη χερσόνησο της Κορέας έχει αρχίσει. Βέβαια, τα σοβαρά προβλήματα δεν επιλύονται μέσα από μια συνάντηση
Trump- Kim στη Σιγκαπούρη, στις 12 Ιουνίου 2018. Αυτό που έχει περισσότερο σημασία είναι η προσπάθεια όλων των γειτονικών χωρών να συμβάλουν στην ειρηνοποίηση και αποπυρηνικοποίηση της περιοχής. Από την προσπάθεια δε λείπει και η Ρωσία και ο Putin τώρα καλεί τον Kim να επισκεφθεί τη Μόσχα, ασφαλώς για δικούς του λόγους ο Putin για να μην χάσει το παιγνίδι στην περιοχή, μάθημα από άλλες περιοχές και εποχές.
Πέραν των άλλων, κυοφορείται και ένα ενδεχόμενο σχέδιο Η.Π.Α.- Τουρκίας για τη Συρία. Προβλέπεται στο σχέδιο οι Κούρδοι της Συρίας
YPG να αποσυρθούν από την πόλη Manbij, αλλά χωρίς να αποκλείεται αυτό και από το Afrin & Kobane και άλλες περιοχές στη Συρία που ελέγχονται από τους YPG, πάντα όμως με εγγυήσεις των δύο για κοινή υποστήριξη ασφαλείας των κατοίκων της βόρειας Συρίας.