Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Τα σύντομα προ της συνάντησης συμβάντα που οδήγησαν στη συνάντηση
Για μια τόση άμεση και επιδιωκόμενη ιστορική συνάντηση, ο χρόνος που προηγήθηκε ήταν σχεδόν μηδενικός. Αλλά, επιτεύχθηκε αυτό που επί σχεδόν 64 χρόνια δεν κατόρθωσαν 14 αμερικανοί πρόεδροι, να συναντηθούν οι πρόεδροι των Η.Π.Α. και της βόρειας Κορέας.

Αφύπνιση και κίνητρο για τις συζητήσεις έδωσε και το από τον Ιούνιο 2017, γεγονός της ελευθέρωσης από τις φυλακές της βόρειας Κορέας και επιστροφής αμερικανού φοιτητού, Otto Warmbier, 22ετών, στις Η.Π.Α. Οι καταπιέσεις στις βορειοκορεάτικες φυλακές του προκάλεσαν ανεπανόρθωτες σωματικές και ψυχικές βλάβες και πεθαίνει σε νοσοκομείο των Η.Π.Α. με κατακραυγές όλων.


Ακολούθησε και η επιστροφή από τη βόρεια Κορέα, εβδομάδες πριν από τη συνάντηση των δύο προέδρων, τριών νέων αμερικανών με προεδρική υποδοχή του
Trump. Όλα αυτά κτύπησαν την ευαισθησία του αμερικανικού λαού που ενσαρκώνεται εδώ και πολλά χρόνια από την αμερικανική κοινωτική οργάνωση POW/MIA ( φυλακισμένοι πολέμου/ απωλεσθέντες στην Ασία).
Οι Ολυμπιακοί αγώνες στις αρχές του 2018 στη νότια Κορέα, συνέτειναν στην προσέγγιση βόρειας και νότιας Κορέας με εκλείανση του εδάφους και για τη συνάντηση
Trump-Kim, χωρίς να παραλείπονται στο ενδιάμεσο και αιφνιδιαστικές ημερήσιες οπισθοδρομήσεις, αλλά με εμμονές του προέδρου της νότιας Κορέας Moon επανέρχεται η προσέγγιση για συνάντηση των Trump-Kim. Μάλιστα ημέρες πριν τη συνάντηση, η βόρεια Κορέα καταστρέφει και βάσεις εκτόξευσης πυρηνικών όπλων με παρουσία και ξένων παρατηρητών.

Τα της συμφωνίας στη Σιγκαπούρη, 12 Ιουνίου 20181.

Μετά από 48 ώρες του ‘’φιάσκου’’ των G-7, με αρχή διαίρεσης της Δύσης, στις 9 Ιουνίου 2018 στον Καναδά, ο Trump κατευθύνεται προς τη Σιγκαμπούρη με ενδιάμεσο εφοδιασμό του προεδρικού αεροπλάνου ‘’AirForce One’’, στην αεροπορική βάση της Σούδας της Κρήτης, με σημασία αυτό για την Ελλάδα. Αρχίζει η συνάντηση στις 12 Ιουνίου 2018, όπου ο πρόεδρος Trump και ο Πρόεδρος Kim Jong Un προβαίνουν σε κοινή διακήρυξη με 4 βασικά σημεία:


1. Οι Η.Π.Α.και η Δημοκρατική και Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας(DPRK) δεσμεύονται να προχωρήσουν σε νέες Η.Π.Α.-DPRK σχέσεις σύμφωνα με την επιθυμία των ανθρώπων των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.
2. Οι Η.Π.Α.και η DPRK ενώνουν τις προσπάθειές τους για διαρκή και σταθερή ειρήνη στη χερσόνησο της Κορέας.
3. Επαναβεβαιώνοτας την από 27 Απριλίου 2018 Διακήρυξη της Panmunjom(σ.σ. περιοχή στην αποστρατικοποιημένη ζώνη)( σ,σ. Μεταξύ Kim- Moon διακήρυξη), η DPRK δεσμεύεται να εργασθεί για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου της Κορέας.
4. Οι Η.Π.Α. και η DPRK δεσμεύονται να επαναφέρουν τα οστά των POW/MIA (σ.σ.Αιχμάλωτοι πολέμου/ απωλεσθέντες στην Ασία), συμπεριλαμβανομένων άμεσα των ήδη αναγνωρισθέντων.
Συμπεράσματα

Τα 4 σημεία δεν είναι εξειδικευμένα. Όλα τα θέματα αναφέρονται σαφώς στο κείμενο της συμφωνίας το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί από το Λευκό Οίκο. Εξ αυτών μερικά περιγραφικά είναι: οι κυρώσεις συνεχίζονται μέχρι την πλήρη με επαληθεύσεις αποπυρηνικοποίηση της βόρειας Κορέας, σταματά η διεξαγωγή αμερικανικών ασκήσεων στην περιοχή, αποσύρονται τα αμερικανικά στρατεύματα από τη νότια Κορέα εν καιρώ και αρχίζουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δίδονται εγγυήσεις για την ασφάλεια της βόρειας Κορέας έναντι της αποπυρηνικοποίησης και διαβεβαιώσεις για συνεργασία προς ευημερία της χώρας.
Ο Trump δεν κάνει πίσω στούς στόχους του, έναντι και εναντίον όλων, σύμφωνα με τις προσωπικές του αντιλήψεις για την πατρίδα και τον κόσμο.