Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

1. Περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης κυρίως σε τρίτες χώρες, 
Ιδρυση κέντρων καταγραφής σε τρίτες χώρες, με την ονομασία περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης. Οι τρίτες χώρες πιθανολογείται να είναι κράτη της βορείου Αφρικής, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με συνεργασία με τους Αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, με κίνητρο ενεργοποιήσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Αφρική, με 500 εκατομμύρια ευρώ

Η δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας τύπου ‘’Αμυγδαλέζας’’ φτιάχνει τώρα χώρους σαν τη Μόρια, η οποία έχει χαρακτηριστεί η ντροπή της Ευρώπης; Δηλαδή πρέπει να δημιουργήσει και η Ελλάδα στο νησιωτικό Αιγαίο τέτοιες πλατφόρμες; Η δημιουργία περιφερειακών πλατφορμών αποτρέπει την τραγική απώλεια ζωών με επικίνδυνα ταξίδια από τους παράνομους διακινητές.
2. Ευρωπαϊκά κέντρα στα Κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Τα ευρωπαϊκά κέντρα επιτρέπουν αποβίβαση στο δικό τους έδαφος για κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται σε ευρωπαϊκή επικράτεια. Γίνεται ταχύς διαχωρισμς των προσφύγων -που δικαιούνται διεθνή προστασία- από τους μετανάστες. Όσοι δικαιούνται άσυλο μοιράζονται στην ΕΕ εθελοντικά. Δηλαδή χώρες όπως η Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία και η Αυστρία δεν έχουν υποχρέωση να δεχθούν πρόσφυγες και οι πρόσφυγες θα επιστρέφουν στην πρώτη χώρα υποδοχής, δηλαδή σε Ελλάδα και σε Ιταλία;

3. Διμερείς συμφωνίες με ρίσκο για τη Σένγκεν
Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες,, η Μέρκελ έκλεισε διμερή συμφωνία και με την Ελλάδα, για να επιστρέφουν μετανάστες και πρόσφυγες που κάνουν αίτηση ασύλου. Δηλαδή οι πρώτες χώρες υποδοχής θα δεχθούν νέο κύμα; πόσο μπορεί η χώρα μας να δεχθεί επιπλέον πρόσφυγες; Οι δε δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα της Ζώνης Σένγκεν. Προς τούτο είναι ενδιαφέρον, να αναμένεται τα κράτη μέλη να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους .

4.  Οι διασωζόμενοι εμπίπτουν στο Διεθνές Δίκαιο 
Όσοι διασώζονται στη επικρατεια της ΕΕ εμπίπτουν στην προστασία του Διεθνούς Δικαίου και φροντίζονται με κοινή προσπάθεια μέσω της μεταφέρονται σε ελεγχόμενα κέντρα που στήνονται σε κράτη-μέλη, σε εθελοντική μόνο βάση. Όπου η ταχεία και ασφαλής διαδικασία επεξεργασίας επιτρέπει με την πλήρη στήριξη της ΕΕ το διαχωρισμό μεταξύ παράνομων μεταναστών -που επιστρέφονται- και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και για τους οποίους εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης. 
5. Εντατικότεροι έλεγχοι στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα
Στην ανατολική Μεσόγειο, απαιτείται πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, για να να σταματήσουν οι ροές. Ενισχύεται η δύναμη της Frontex στον Έβρο και το Αιγαίο ή αφήνεται και πάλι η Ελλάδα μόνη να διαχειριστεί τις πόρτες που ανοιγοκλείνει ο Ερντογάν; Δίνονται επιπλέον κονδύλια στην Τουρκία και ισχυρό κίνητρο σε χώρες της Αφρικής για να ελέγξουν τις μεταναστευτικές- προσφυγικές ροές. Ειδικά την Άγκυρα, με 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, την περιμένουν €3 δις αρκεί να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, την οποία έχει αναστείλει, και κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. 
6. Τέλος, οι 28 ηγέτες συμφώνησαν να υπάρξει αναθεώρηση του Δουβλίνου, στη βάση της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, σε μια δίκαιη κατεύθυνση, όπως αποσκοπούσαν όσοι εισηγούνταν για μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

Τα Παραλειπόμενα της σύσκεψη της Ε.Ε. για το Προσφυγικό

- Η Μέρκελ διασώζεται απο την ενδοκυβερνητική πίεση με τους Χριστιανοδημοκράτες εταίρους ότι κλείνουν μονομερώς τα σύνορα για το προσφυγικό. Η Μέρκελ πέτυχε διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα, την Ισπανία και περίπου 10 ακόμα χώρες για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Γερμανία αλλά έχουν ήδη καταγραφεί και ζητήσει άσυλο σε άλλα μέλη της Ε.Ε.
- Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το προσφυγικό επιχειρείται όταν οι ροές προς την ΕΕ μέσω της Μεσογείου έχουν μειωθεί σημαντικά κατά 96% από το φθινόπωρο του 2015. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 διαπιστώθηκαν 43.200 παράνομες είσοδοι μέσω της θάλασσας, ενώ το 2015 οι αφίξεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.
- Το περίεργο είναι ότι το 2018 αναγκάσθηκαν οι ευρωπαίοι ηγέτες να ασχοληθούν σοβαρά με το προσφυγικό, με τις μικρότερες μεταναστευτικές ροές της τελευταίας τριετίας, όταν τα προηγούμενα χρόνια πνίγονταν η Ιταλία και η Ελλάδα, ελάχιστο ήταν το ενδιαφέρον.
- Η Ιταλία προσχώρησε στη ευρωπαϊκή λογική, αν και είχε εμποδίσει την έγκριση του πρώτου κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου Κορυφής. Ίσως, για αμοιβή γίνεται αναφορά στην Ιταλία κι όχι στην Ελλάδα, ότι η ΕΕ συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της Ιταλίας σαν χώρα της πρώτης γραμμής. Γιατί δεν αναφέρεται και η Ελλάδα η οποία υφίσταται τους εκβιασμούς της γείτονας Άγκυρας.
- Σίγουρα η Γερμανία και οι ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες ‘’Βίζεγκραντ’’ πέτυχαν να μην σκάσει στο έδαφός τους το προσφυγικό-μεταναστευτικό. 
- Η Ελλάδα με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα ήταν αντίθετες στις θέσεις της Αυστρίας και των χωρών ‘’Βίζεγκραντ’’.
- Μια συμφωνία βρήκε απλά το ελάχιστο, προκειμένου να προχωρήσει η Ε.Ε. χωρίς ρήξεις για ένα πρόβλημα κυριώς ανθρωπιστικό, αν και στην μία εκ των χειροτέρων ευρωπαϊκών κρίσεων.