Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Για πρώτη φορά επίσημη συνάντηση
Trump-Putin, στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, στις 16 Ιουλίου 2018. Προηγείται Ταξίδι τουTrump στην Ευρώπη, από10 Ιουλίου 2018. Στο Βέλγιο παρευρίσκεται σε συνηθισμένη προγραμματισμένη σύνοδο ηγετών κρατών του ΝΑΤΟ, 11-12 Ιουλίου 2018. Επισκέπτεται τη Βρετανία, 13-14 Ιουλίου 2018 και τελειώνει το ταξίδι, στις 16 Ιουλίου 2018, με τη για πρώτη φορά επίσημη συνάντηση Trump-Putin, στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, γνωστής πόλης για συναντήσεις προέδρων Η.Π.Α- Ρωσίας.


Παρουσιάζονται σύντομοι παράλληλοι βίοι συνάντησης
Trump-Putin στη Σιγκαπούρη,12 Ιουνίου 2018 και της συνάντησης στη Φιλανδία, 16 Ιουλίου 2018. Ο Trump φαίνεται να δείχνει την ίδια προσωπική δυναμική προβολικής διάθεσης της συνάντησης με τον Kim στη Σιγκαπούρη, στις 12 Ιουνίου 2018, με ερωτήματα εάν πήρε αυτά που έπρεπε από μια τέτοια συνάντηση επί μακροχρονίου διαφοράς Η.Π.Α.- Β.Κορέας.

Συμμετείχε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με τις ίδιες τάσεις χαλάρωσης προς τα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ για αύξηση του φόρου άμυνας ως και με επιβολή εμπορικών δασμών στην Ευρώπη.( Σ’αυτή τη σύνοδο δίδεται το πράσινο φώς για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ). Επισκέπτεται τη Βρετανία μακριά από το κέντρο το Λονδίνο, με του οποίου το Δήμαρχο Sadiq Khan βρίσκεται σε ρητορικές διαμάχες. Παρακάθεται σε με ‘’μαύρες γραβάτες’’ δείπνο επιχειρηματιών – βιομηχάνων. Επισκέπτεται τη βρετανίδα Πρωθυπουργό και τη Βασίλισσα Ελισάβετ και καταλήγει το Σαββατοκύριακο σε ιδιωτικό Κόλφ στη Σκωτία.
Και όλα αυτά μόλις πριν να συναντηθεί με τον Putin στη Φιλανδία, χωρίς να συζητηθούν τα της σημαντικής συνάντησης κορυφής αιτήματα των συμμάχων. Βέβαια, τι πρόκειται να παραχωρηθεί, σε πίσω από κλειστές πόρτες συζητήσεις, γίνεται εν καιρώ γνωστό. Όμως, γίνονται από τώρα εκτιμήσεις-αναλύσεις βάσει των μέχρι δεδομένων για τα θέματα της συνάντησης.

Ο Corbaczev παραχώρησε στον πατέρα Bush πρόεδρο των Η.Π.Α., με οικονομικά ανταλλάγματα τη βελτίωση της τότε κακής ρωσικής οικονομίας, τον έλεγχο του Ιράκ μετά την εισβολή του Saddam στο Κουβέιτ το 1990. Όμως, στις 16 Ιουλίου 2018 ο Putin παρουσιάζεται με ισχυρό χέρι, σε αντίστροφο ρόλο. Πάντως, από τη μακροχρόνια εξουσία του Putin είναι σχεδόν γνωστές οι θέσεις του, για τη μη διεξαγωγή αμερικανικών ασκήσεων στις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες και τη μη υποστήριξη των εκεί αμερικανικών δυνάμεων. Επιδιώκει να πείσει τον Trump προς επέμβαση για μείωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη για απόσχιση του ρωσικού στοιχείου στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης, συζητείται και ο ισχυρισμός για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2016, θέμα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και αντικρούει ο Putin.

Αλλά και τι προσφέρεται για τη Συρία, όπου η σημερινή πολιτική του Trump δεν είναι και πολύ σαφής με το ‘’μένουμε- φεύγουμε’’. Μήπως, παραχωρείται η Συρία στον Putin με τον τρόπο που άφησε ο Gorbachev το Ιράκ στον Bush, το 1990 .
Εν όψει της συνάντησης του
Trump με τον αντίπαλο της Δύσης Putin, επιβάλλεται να συζητιώνται οι αιτιάσεις των εταίρων των Η.Π.Α. έναντι του Putin. Η Βρετανία, την οποία συμπεριέβαλε ο Trump στο δρόμο του προς τον Putin, δεν βρίσκεται στις καλύτερες διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία ως και γενικότερα η Ευρώπη βλέπει εχθρική τη διάθεση της Ρωσίας.