Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Οι Αντιπαραθέσεις Η.Π.Α.- Τουρκίας, δύο μελών του ΝΑΤΟ, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο αποκορύφωμα, μπορεί να θεωρηθούν ότι εστιάζονται:

1. Ο αμερικανός δημοσιογράφος πάστωρας Brunson που τελεί υπό κράτηση εδώ και 2 χρόνια συμπεριλαμβανόμενος σε 20 άλλους αμεριμανούς και άλλους ξένους, και πρόσφατα βρίσκεται σε περιορισμό κατ’ οίκο στη Σμύρνη, με τους ισχυρισμούς ότι έχει εμπλακεί στο προ 2 ετών αποτυχημένο πραξικόπημα κατά τουErdogan, στις 15 Ιουλίου 2016 και σε άλλες τρομοκρατικές δραστηριότητες με Κούρδους πολεμιστές.Ο Brunson ζεί στην Τουρκία για 23 χρόνια.
2. Ο αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των Η.Π.Α,
μουσουλμάνος ιεροκήρυκαςGulen έχει ζητηθεί να παραδοθεί στην Τουρκία για δίκη υποκίνησης του πραξικοπήματος κατά του Erdogan, ενώ ο Trump αρνείται την παράδοσή του, εφόσον δεν προκύπτουν απτά στοιχεία εναντίον του.
3. O Τούρκος τραπεζίτηςHakan Atilla, οικείος τουErdogan, καταδικάζεται στις Η.Π.Α. με 32 μήνες φυλάκισης, αλλά με μέρος έκτισης στην Τουρκία, επειδή η τουρκική κρατική τράπεζα Halk Bank χορηγούσε χρήματα στο Ιράν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. O Trump επιβάλλει πρόστιμο στην τουρκική τράπεζα αλλά οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
4. Με προσωπική επέμβαση του
Trumpπρος το Netanyahuαφήνεται ελεύθερη η υπό κράτηση στο Ισραήλ δημοσιογράφος Eru 0zkanαπό την Τουρκία και επιστρέφει αμέσως στη χώρα της, χωρίς όμως την πιθανή ανταλλαγή με τον Brunson, όπως μάλλον είχε συμφωνηθεί.
5.Υφίστανται αμφιβολίες για την αιωρούμενη στρατηγική και στρατιωτική πολιτική τουErdoganεφόσον ερωτοτροπεί μεταξύ των άλλων και πρωτίστως με τη Ρωσία για οικονομικές χορηγήσεις για μεγαλεπίβολα εξοπλιστικά προγράμματα και ενέργειας $50 δις. Βέβαια η Ρωσία και η Κίνα δεν φαίνονται πρόθυμες παρά μόνο το Κατάρ με $15δις.
6. Οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν τους Κούρδους πολεμιστές κατά του
IS,τους οποίους Κούρδους η Τουρκία εκλαμβάνει ως τρομοκράτες.
7. Οι Η.Π.Α, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση
Incirlikστη νότιο-ανατολική Τουρκία για κτυπήματα κατά των IS,ενώ ο Erdogan δέχεται εσωτερικές πιέσεις να την κλείσει.
8. Επιβάλλονται εκατέρωθεν κυρώσεις εν μέσω της από χρόνο συρρικνούμενης 17ης στο κόσμο τουρκικής οικονομίας. Ο
Trump διπλασιάζει τους αρχικούς δασμούς εισαγωγής προς την Τουρκία στο 50% το χάλυβα και 20% το αλουμίνιο. Η τουρκική λίρα αρχικά καταρρέει με 6,4 λίρες να ισοδυναμούν με 1 δολάριο ήτοι το 15 σέντς του δολαρίου να αντιστοιχούν περίπου με 1 λίρα. ΟErdogan χαρακτηρίζει ως προβοκατόρικη την πτώση της λίρας και ως πισώπλατο μαχαίρωμα. Ο Erdogan ζητάει από τον πολίτη, τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις να μετατρέψουν το χρυσό και τα δολάρια σε λίρες για ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας και δεν αυξάνει τα επιτόκια των τραπεζών και ο πληθωρισμός να καλπάζει και ο πολίτης να πληρώνει περισσότερα για τις καθημερινές του ανάγκες. Καίγονται στους δρόμους δολάρια και σπάζονται κινητά τηλέφωνα αμερικανικής κατασκευής. Αλλά και η κατεχομένη βόρεια Κύπρος δεν παραμένει στο απυρόβλητο εφόσον έχει ως νόμισμα την τουρκική λίρα και με αυτή την κατάσταση επανέρχεται ζωηρότερα παλαιότερη προβληματική συζήτηση για οικονομική ομοσπονδία με την Τουρκία, για άμεση και αποτελεσματική προσαρμογή του νομίσματός της.
9. Η Τουρκία για τον περιορισμό της συνεχιζομένης κρίσης στέλνει αντιπροσώπους της στην Ουάσιγκτον προς περισσότερες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα και οι συνομιλίες συνεχίζονται, χωρίς ιδέα υποχώρησης από τον
Trump για ικανοποίηση όλων των επιδιώξεων του και χωρίς προϋποθέσεις.