Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Είναι θέμα χρόνου η επικείμενη επίθεση των συριακών δυνάμεων στην περιοχή Idlib της βορειοδυτικής Συρίας κατά του τελευταίου που απέμεινε μέχρι τώρα στη Συρία ισχυρού οχυρού των ανταρτών και κυρίως των Tahrir al-Sham- πρώην al-Nusra Front- φιλικό παρακλάδι της AQ.

Οι αντάρτες από εκεί ενεργούν επιθέσεις κατά του συριακού στρατού και από αέρα με drones κτυπούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Στην περιοχή Idlib των τριών εκατομμυρίων, το μισό των κατοίκων έχει καταφύγει από Aleppo, Eastern Ghouta and Deraa και από αλλού, για να αποφύγουν τις καταπιέσεις στους τόπους που ζούσαν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων από το 2011.
Στην περιοχή Idlib υπάρχει επιτήρηση με συνοριακά ρωσικά, ιρανικά και τουρκικά παρατηρητήρια, που αναμένεται να αποχωρήσουν κατά την επίθεση. Δεν πρόκειται για επικείμενη επίθεση ευρείας κλίμακας αλλά ως επιχείρηση στο πλαίσιο των επιδιώξεων της συμφωνίας Astana Kazakhstan, με συμμετοχή στη συμφωνία της Ρωσίας –Ιράν, με τη βοήθεια της Τουρκίας και με απούσες τις Η.Π.Α., για εκδίωξη των ανταρτών και από τη Συρία.
Πάντα επιδιώκεται η αποφυγή απώλειας πολιτών, ως πρώτος στόχος, όπως δήλωσε σύριος επίσημος. Πρός τούτο, για χαμηλότερης έντασης επιχείρηση, επιδιώκεται από τις συριακές δυνάμεις και η απαιτουμένη δυνατή συνεννόηση με αντίπαλες ανταρτικές ομάδες που έχουν διάθεση να ενδώσουν.
Η επιχείρηση γίνεται με την υποστήριξη της Ρωσίας στο φίλο Assad. Ωστόσο, η άμεση επικοινωνία Ρωσίας- Η.Π.Α, συνεχίζεται. H Τουρκία επιχειρεί προσέγγιση με μερικές ανταρτικές ομάδες, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να αποδίδει και διαδηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλους πρόσφυγες σε νέα προσφυγική κρίση. Ο ειδικός απεσταλμένος των Η.Ε Staffan Mistura επιμένει στην αναγκαιότητα ανθρωπιστικώνδιαδρόμων εκκένωσης πολιτών, εφόσον δεν υπάρχουν σχεδόν άλλοι ασφαλείς χώροι διαφυγής στην αναμενομένη να προκύψει ανθρωπιστική κρίση.

Κατά γενικότερη εκτίμηση και κυρίως της Συρίας- Ρωσίας η επανάκτηση του συριακού ελέγχου ελέγχου στην Idlib σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους του επταετούς πολέμου στη Συρία. Μετά από αυτό το ενδεχόμενο επιχειρείται διεθνής ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της χώρας με συμμετοχή στη διακυβέρνηση και της αντιπολίτευσης και επάνοδο των προσφύγων.