Η συζήτηση στην Τεχεράνη για το Idlib απέτυχε

Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2018, η ρωσική-ιρανική- τουρκική σύσκεψη στην ιρανική πρωτεύουσα απέτυχε για την τύχη του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην περιοχή Idlib της βορειοδυτικής Συρίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας Aksana Kaizanhtan.

Ο τούρκος πρόεδρος Erdogan πρότεινε καταύπαυση του πυρός για να αποφευθεί μια αιματοχυσία στο Idlid και με την κλιμάκωση της κρίσης, περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπων κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, πράγμα που επηρεάζει αμφοτέρους Τουρκία και Ευρώπη, αλλά η πρόταση του Erdogan απορρίφθηκε από Putin. Ο Putin ζήτησε ολοκληρωτική εκμηδένιση των τρομοκρατών στη Συρία. Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani μίλησε για ξεκαθάρισμα της περιοχής Idlib από τους τρομοκράτες.Τα Η.Ε.προειδοποίησαν ότι η μάχη στο Idlib προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή. Περισσότερο από τρία εκατομμύρια ζούν στην περιοχή και περίπου το μισό εξ αυτών ήδη έχει εκτοπισθεί από τις μάχες αλλού στη Συρία..


Η επόμενη ημέρα της αποτυχίας στην Τεχεράνη
Η Συρία και η Ρωσία ενεργούν αεροπορικά κτυπήματα στο Idlib κατά του τελευταίου οχυρού των ανταρτών στη Συρία μετά την αποτυχία διευθέτησης της κατάστασης στο Idlib. Τα κτυπήματα στοχεύουν το νότιο Idlib και τη βόρεια γειτονική Hama, τα οποία κτυπήματα προκαλούν τη μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης στην τελευταία εβδομάδα. Συριακά ελικόπτερα του στρατού ρίπτουν βαρέλια βόμβες με δυνατά εκρηκτικά σε χωριά του νοτίου Idlib. Ο συριακός στρατός αρνείται τη χρήση τέτοιων βομβών. Όμως τα Η.Ε. έχουν εκτεταμένα στοιχειοθετήσει τη χρήση αυτών των βομβών. Τα ρωσικά αεροπλάνα πιστεύεται να έχουν κτυπήσει πόλεις βόρεια της Hama, στη διαδοχή των καταδρομών


Προετοιμασία για μεγάλη έφοδο στο Idlib
Ο ρωσικός και συριακός αεροπορικός βομβαρδισμός προμηνύει επίθεση. Μέχρι τώρα δεν έχει κτυπηθεί μεγάλη πόλη στην περιοχή. Η Ρωσία επιμένει ότι αποφεύγει να κτυπά πολίτες παρά μόνο τις ριζοσπαστικές που εμπνέονται από την al Qaeda ομάδες. Ωστόσο, αντιπολιτεύομενες πηγές και κάτοικοι λένε ότι το πλείστον των απωλειών στις τελευταίες μερικές μέρες είναι πολίτες, με την επανάληψη των προηγουμένων μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών επιθέσεων. Φόβοι ενισχύονται τελευταία για χρήση χημικών ουσιών, πράγμα που δίδει το έναυσμα στη αμερικανική συμμαχία να επέμβει για καταστροφή συριακών αεροπορικών μέσων.
Καταλητικά, η επίθεση δεν έχει ακόμη αρχίσει παρά την κλιμάκωση της έντασης. Η Ρωσία- Τουρκία- Ιράν έχουν εμπλακεί στο συριακό εμφύλιο. Η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν και βοηθούν τον Bashar Assad για να συντρίψει την εξέγερση του 2011 που προκάλεσε τον πόλεμο. Η Τουρκία έχει επεμβεί με το να προμηθεύει σύριους αντάρτες στη βόρεια Συρία και να ελέγχει την επέκταση των αυτοδιοικουμένων Κούρδων στα σύνορά της. Πάντως, οι τρείς επεμβαίνοντες στον εμφύλιο είναι προσεκτικοί για να να αποφύγουν άμεση σύγκρουση μεταξύ τους.