Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

  Στο δημοψήφισμα των Σκοπίων στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 για τη συμφωνία των Πρεσπών η προσέλευση ήταν χαμηλή στο 34.9 % με 91.48% υπέρ του ’’ναι’’. Ο Ζάεφ θεωρεί ως νίκη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν αποδέχεται την αποχή των ψηφοφόρων αλλά μόνον τη συμμετοχή χωρίς η συμμετοχή να υπερβαίνει το 50%. Η σκοπιανή αντιπολίτευση εκλαμβάνει ως ήττα  του Ζάεφ με την επικράτηση της αποχής 65%. 


    Η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και οι Η.Π.Α, βλέπουν θετική την έκβαση του δημοψηφίσματος και καλούν το σεβασμό του αποτελέσματος από όλες τις πλευρές. Μόνο ο Putin και ο Erdogan είναι αντίθετοι αφού βλέπουν να μειώνεται η επιρροή τους στα δυτικά Βαλκάνια. Εδώ φαίνεται το δυτικό στοιχείο να είχε αρνητική επίπτωση όπως έγινε  στο παρελθόν με το Σχέδιο Ανάν στην Κύπρου και σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα.
   Συμμετείχαν στις κάλπες 600.000 πολίτες έναντι του αναμενομένου 800.000- περίπου το ήμισυ του1.800.000 εκλογικού σώματος- αν και σύμφωνα με τις προηγούμενες εκλογές το εκλογικό σώμα υπολογίζεται στο 1.200.000, στοιχείο στο οποίο βάσιζε ο Ζάεφ τις προβλέψεις του.
   Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός επαινεί τον Ζάεφ, το δε υπουργείο εξωτερικών βλέπει δέσμευση των διαδικασιών αν και παραδέχεται τη μεγάλη αποχή. Ενώ, ο κυβερνητικός εταίρος του δηλώνει ότι το δημοψήφισμα ακυρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δηλώνει για πρώτη φορά χωρίς τον κυβερνητικό εταίρο εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη βουλή των 151 από άλλο πολιτικό κόμμα και προσχωρήσεις. 
   Συνεπώς, τους επόμενους εβδομάδες ή μήνες αναμένονται αποφασιστικές εξελίξεις. Ο Ζάεφ θεωρεί το δημοψήφισμα συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό. Είναι αποφασισμένος να πάει στη βουλή για την τροποποίηση του συντάγματος. Απαιτούνται προς τούτο τα 2/3 ήτοι 80 ψήφοι.
Ο Ζάεφ διαθέτει 69( 49συν 20 από το εταιρικό αλβανικό στοιχείο) και για τους υπόλοιπους 11 υπολογίζει σε προσεγγίσεις και πιέσεις. Στην περίπτωση μη απόκτησης πλειοψηφίας στη βουλή, ο Ζάεφ κηρύσσει-ανεπιθύμητες από το εταιρικό αλβανικό στοιχείο- αβέβαιες εκλογές μετά το  δημοψήφισμα. Το εκλογικό στοιχείο του Ζάεφ από τις προηγούμενες εκλογές κυμαίνεται στο 35% και τώρα κερδίσει πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο; Στη θετική περίπτωση στο κοινοβούλιο, προχωρεί η τροποποίηση του συντάγματος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018, ημερομηνία που στην αντίθετη περίπτωση λήγει η ισχύς της συμφωνίας των Πρεσπών.
   Στην συνέχεια έρχεται η επικύρωση της συμφωνίας  των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, στις αρχές του 2019 ή και αργότερα. Η ελληνική αντιπολίτευση απειλεί με καταψήφιση όταν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει στη βουλή για επικύρωση. Εάν η επικύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο έλθει μετά από τυχόν επίσπευση εκλογών, που δεν αποκλείονται ανάλογα με τις εξελίξεις και τη συγκυρία, τότε η αντιπολίτευση, με το ενδεχόμενο που έχει να κερδίσει τις εκλογές, ακυρώνει και επαναδιαπραγματεύεται τη συμφωνία των Πρεσπών.