Γράφει ο Αντιστράτηγος Μεντεσίδης Χαράλαμπος Γ.Γ. του ΣΑΑΙΤΘ

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η προσκυνηματική εκδήλωση του Συνδέσμου μας στο Μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο, σε συνεργασία με την ΓΕΣ/ΔΙΤ, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 12:00.

Όπως είχε προγραμματισθεί ,το πρωΐ του Σαββάτου 20 Οκτ.2018, αναχωρήσαμε με λεωφορείο, από την Αθήνα, 51 μέλη και φίλοι του συνδέσμου.Μέσω της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ φθάσαμε στο Μέτσοβο το απόγευμα.

Το πρωΐ της Κυριακής 21 Οκτ.2018 εκκλησιασθήκαμε στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Μετσόβου όπου παρέστησαν ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Γράψας Δημήτριος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Στεφανής Αλκιβιάδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου κ. Μητροκώστα Παναγιώτα , ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τζαφέας Κωνσταντίνος, το ΔΣ του Συνδέσμου , Ανώτατοι και Ανώτεροι ε.ε. Αξιωματικοί ,πολλά μέλη μας καθώς και πλήθος κατοίκων του Μετσόβου. Μετά τον εκκλησιασμό ξεναγηθήκαμε στην υπέροχη πινακοθήκη η οποία έχει πολύ σπουδαία έργα του 18ου και 19ου αιώνα.

Στις 12:00 άρχισε η τελετή, στο επιβλητικό μας Μνημείο με επιμνυμόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών των Σχηματισμών και Μονάδων του Ιππικού που έπεσαν μαχόμενοι ηρωϊκώς κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41.

Ακολούθησαν ομιλίες, από τον Πρόεδρο του ΣΑΑΙΤΘ Υποστράτηγο ε.α. κ. Παπαδογεωργόπουλο Χρήστο και από τον Διευθυντή της Διευθύνσεως Ιππικού –Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ Ταξίαρχο κ. Χατζηγεωργίου Αντώνιο , οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ιστορικό, στους αγώνες της Μεραρχίας και των Μονάδων Ιππικού κατά την παραπάνω περίοδο, υπενθυμίζοντας παράλληλα σε εμάς τους νεοτέρους το χρέος μας έναντι της Πατρίδος και του Έθνους μας κατά την ειρηνική περίοδο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Στεφανής Αλκιβιάδης. Η δράση του Ιππικού κατά το έπος του 40 συνέβαλε αποφασιστικά στη συντριβή της επίλεκτης Μεραρχίας Αλπινιστών «ΤΖΟΥΛΙΑ» των Ιταλών.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν δάφνινα στεφάνια στη μνήμη των πεσόντων από τους:

α. Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο κ. Στεφανή Αλκιβιάδη

β. Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Ηπείρου κ. Μητροκώστα Παναγιώτα εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Ηπείρου.

γ. Δήμαρχο Μετσόβου κ. Τζαφέα Κωνσταντίνο

δ. Πρόεδρο του ΣΑΑΙΤΘ Υποστράτηγο ε.α. κ. Παπαδογεωργόπουλο Χρήστο.

ε. Πρόεδρο ΤΠ ΕΑΑΣ Ιωαννίνων Αντιστράτηγο ε.α. κ. Κωστούλα Δημήτριο.

Τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ηρωϊκώς πεσόντων Ιππέων και στο τέλος όλοι μαζί ψάλλαμε τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ.

Την όλη τελετή τίμησαν με την παρουσία τους :

α. Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων

β. Ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης Στρατηγός ε.α. Γράψας Δημήτριος

γ. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Στεφανής Αλκιβιάδης

δ. Η Ενεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου κ. Μητροκώστα Παναγιώτα

ε. Ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τζαφέας Κων/νος

ε. Ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος κ. Ζερβάκης Δημόκριτος

στ. Ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος κ. Βασιλειάδης Κων/νος

ζ. Ο Δκτής ΣΣΕ Υποστράτηγος κ. Λαλούσης Χαράλαμπος

θ. Ο Διοικητής ΧΧ ΤΘΜ Υποστράτηγος κ. Ρώσσης Σπυρίδων

ι. Ο Διευθυντής της ΔΙΤ/ΓΕΣ Ταξίαρχος κ. Χατζηγεωργίου Αντώνιος

ια. Ο Διοικητής του Διακλαδικού Συγκροτήματος Υποστηρήξεως του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR Ταξίαρχος κ. Σιγουλάκης Δημήτριος

ιβ. Ο Διοικητής XXV ΤΘΤ Ταξίαρχος κ. Σαμαράς Αστέριος

ιγ. Ο Διοικητής της ΣΔΙΕΠ Ταξίαρχος κ. Βασιλάκης Ιωάννης

ιδ. Ο Διοικητής του ΚΕΤΘ Ταξίαρχος κ. Μαυροειδής Γεώργιος

ιε. Ο Υποδιοικητής της ΙΙ Μ/Κ ΜΠ Ταξίαρχος κ. Τριάντης Γεώργιος

ιστ. Ο Δκτης 8ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ Ταξίαρχος κ. Μπολομύτης Δημήτριος

ιζ. Ο Διοικητής της XXIV ΤΘΤ Ταξίαρχος κ. Ζαχαρόπουλος Ζαχαρίας

ιη. Ο Διοικητής Σχολής ΤΘ Συνταγματάρχης (ΤΘ) κ. Ντρούγκας Ιωάννης

ιθ. Ο Εκπρόσωπος της ΕΑΑΣ Αντιστράτηγος ε.α. κ. Σταθόπουλος Βασίλειος

κ. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ιωαννίνων Αντιστάτηγος ε.α. κ. Κωστούλας Δημήτριος

κα. Ο Εκπρόσωπος του Αστ. Διευθυντή Ιωαννίνων Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Κιτσαράς Γεώργιος

κβ. Από το ΑΤ Μετσόβου ο Υπαστυνόμος Α΄κ. Μαγούτης Νικόλαος

κγ. Ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μετσόβου κ. Παναγιώτου Ντάγκας Απόστολος

κδ. Μαθήτριες του Γυμνασίου Μετσόβου με την Καθηγήτριά τους, καθώς και η αναπληρώτρια Διευθύντρια του Λυκείου Μετσόβου.

κε. 31 Νέοι Ανθυπίλαρχοι και 17 Νέοι Μον. Λοχίες Τάξεως 2018

κστ. Το μέλος μας και Μεγάλος δωρητής του Συνδέσμου Έφεδρος Ανθυπίλαρχος κ. Αφεντάκης Κωνσταντίνος, ο οποίος για δεύτερη φορά ήλθε από το μακρινό Τορόντο του Καναδά για να παρευρεθεί στην εκδήλωσή μας.

κη. Πολλά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, που προσήλθαν από διάφορα μέρη , κάτοικοι του Μετσόβου, καθώς και ο Ταξίαρχος(ΤΘ) ε.α. και μέλος του συνδέσμου μας, κ. Τζαβέλλας Λάμπρος, υιός του ήρωα Ιλάρχου Τζαβέλλα Κωνσταντίνου ο οποίος έπεσε μαχόμενος με τη Μεραρχία Ιππικού κατά το έπος του 40.

Μετά την τελετή ακολούθησε το καθιερωμένο γεύμα στη ΛΑΦ Ιωαννίνων και το απόγευμα επισκεφθήκαμε το Στρατιωτικό Μουσείο στο Καλπάκι όπου μας έγινε ξενάγηση και παρακολουθήσαμε σε VIDEO την ιστορική και επική ομώνυμη μάχη. Το πρωΐ της επομένης αναχωρήσαμε για την Αθήνα, με μία στάση στην Ιερά πόλη του Μεσολογγίου.

Ο Σύνδεσμός μας, πιστός στην παράδοση , για άλλη μία χρονιά, πραγματοποίησε την παραπάνω τελετή , ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη των ηρώων Ιππέων μας, οποίοι αγωνίστικαν και έπεσαν μαχόμενοι, για την ελευθερία της Πατρίδος μας και τα ιδανικά της φυλής μας, κατά την εποποιΐα του 40-41. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟI

Του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντγου Αλκιβιάδη Στεφανή

 «Εκδήλωση Απόδοσης Τιμής στους Πεσόντες της Μεραρχίας Ιππικού»

Οκτώβριος 2018

- Πανοσιολογιώτατε

- κ. Δήμαρχε Μετσόβου

- κ. Αντιπεριφερειάρχα

- Στρατηγέ, Πρόεδρε του Συνδέσμου Αποστράτων Αξκων ΤΘ

- Αγαπητοί Συνάδελφοι Εν Ενεργεία & Εν Αποστρατεία

- Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, αποτίουμε και φέτος φόρο τιμής στους νεκρούς, τους τραυματίες και σε όλους τους συμμετέχοντες Αξιωματικούς και οπλίτες της Μεραρχίας Ιππικού, που έδρασαν νικηφόρα για τα Ελληνικά Όπλα στη Μάχη της Πίνδου το 1940, σε έναν θεσμό, που αποτελεί οδοιπορικό στη μνήμη και την ιστορία ενός εμβληματικού τόπου και μιας περασμένης ηρωικής εποχής, σμιλευμένης με το θάρρος, τη φιλοπατρία και την αυταπάρνηση των αθάνατων πρωταγωνιστών της.

Θα ήταν ωφέλιμο για όλους να προβληματιστούμε από τα πολλαπλά μηνύματα που μας διδάσκει η αυτοθυσία και η αξιοπρέπεια της αντίστασης και της θυσίας των ηρωικών νεκρών ιππέων μας, που πέρασαν τις πύλες του μύθου, δίνοντας πρόθυμα τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας στα βουνά της Ηπείρου.

 

Εδώ, όπου άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, απόγονοι ηρώων, έγιναν και αυτοί ήρωες! Με ιδανικά όπως, η αγάπη προς την πατρίδα, η υπερηφάνεια, το φιλότιμο και η επίγνωση της ιστορικής κληρονομιάς, οδηγήθηκαν να πολεμήσουν σκληρά, ενάντια στη λογική και απέναντι στο υπέρτατο κακό. Και έγιναν κήρυκες και πρωτοπόροι της ανθρωπότητας στον αγώνα για ελευθερία, στον αγώνα για να επικρατήσει το φως απέναντι στο σκοτάδι.

Ενάντια στην αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή του αντιπάλου, οι Έλληνες ιππείς, παρέταξαν τα ωραιότερα χαρακτηριστικά της φυλής μας, την ανδρεία, την αυταπάρνηση, το πάθος και το αίσθημα του νικητή, γράφοντας νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού.

Η θυσία τους αναγνωρίζεται από όλους μας, ως σύμβολο υψηλής αξίας, που υπενθυμίζει όχι μόνο τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους στο διάβα των αιώνων, αλλά και την αέναη πίστη του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. 

Η σημερινή εκδήλωση, βοηθά να ξαναγυρίσουμε σε μνήμες συγκλονιστικές και ανεπανάληπτες, να αντλήσουμε πρότυπα και παραδείγματα, προσβλέποντας στην αφύπνιση των αστείρευτων δυνάμεων του Ελληνισμού, για μελλοντική πρόοδο, ευημερία και ανάπτυξη.

Η θυσία εκείνων που τίμησαν την ελληνική σημαία επιτελώντας στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον, προασπίζοντας τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας, πρέπει να αποτελέσει φωτεινό φάρο για όλους τους Έλληνες και να λειτουργήσει ως εφαλτήριο εθνικής υπερηφάνειας.

Από τη δική τους θυσία, αντλούμε διδάγματα αρετής, θάρρους, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, γνωρίζοντας ότι μόνο αν διαθέτουμε ακλόνητη πίστη, αδούλωτο πνεύμα, και υψηλό φρόνημα, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να φυλάμε πραγματικά Θερμοπύλες.

Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι στην ιστορία να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών ενός ολόκληρου λαού και να διαβεβαιώσουμε τους αθάνατους νεκρούς μας ότι η υπέρτατη θυσία τους εξακολουθεί να ποτίζει τις ρίζες του δέντρου της εθνικής μας αξιοπρέπειας και τιμής.

Με αυτές τις σκέψεις, καλώ τους νέους Ανθυπιλάρχους και Λοχίες (ΤΘ) τάξεως 2018, να αναλογιστούν τα έργα και τις θυσίες των ηρωικών πρόγονων τους Ιππέων και τους προτρέπω να διατηρήσουν ως κόρη οφθαλμού το απαράμιλλο επιθετικό πνεύμα τους και την πίστη τους για την νίκη.

Ατενίζοντας σήμερα, το μνημείο των πεσόντων ηρώων, αισθανόμαστε μέσα μας, ότι οι μορφές τους ακτινοβολούν αθάνατες, θυμίζοντάς μας το χρέος μας προς την πατρίδα.

Εύχομαι το πνεύμα της θυσίας τους, να ενισχύει συνεχώς τις ψυχές μας, να μας πλημμυρίζει με υπερηφάνεια και να χαλυβδώνει τη θέληση μας για αγώνα, οδηγώντας τις σκέψεις και τα βήματα όλων μας, προς τα υψηλά ιδεώδη, της πατρίδας και της ελευθερίας.

Σας ευχαριστώ

 

 

Χαιρετισμός Δντή ΔΙΤ Ταξίαρχου Χατζηγεωργίου Αντώνιο 

Κυρίες και Κύριοι,

Η παρουσία μας σήμερα στο Μέτσοβο πραγματοποιείται για την απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς Ιππείς και ίππους, στους τραυματίες και σε όλους τους συμμετέχοντες, Αξιωματικούς και οπλίτες των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Μονάδων Ιππικού που έλαβαν μέρος στη μάχη της Πίνδου.

Θεωρώντας ότι αυτό για τα εν ενεργεία στελέχη του Όπλου είναι το ελάχιστο, δημιουργείται άμεσα το ερώτημα ποιο είναι το μέγιστο και κατά συνέπεια και επιθυμητό.

Πώς τιμά λοιπόν το σύγχρονο όπλο του Ιππικού – Τεθωρακισμένων τους αγώνες των προγόνων Ιππέων;

Με την πετυχημένη και ασφαλή βολή κάθε πληρώματος στα πεδία βολής μας, μετά από κοπιαστική, μεθοδική, ρεαλιστική εκπαίδευση με κατάλληλο συνδυασμό και χρήση εξελιγμένης εξομοίωσης και εκπαίδευση στο πεδίο. Έτσι τα Τεθωρακισμένα τιμούν καθημερινά τους ιππείς του 1940.

Με την κάθε μικρή ή μεγάλη φάλαγγα αρμάτων ή οχημάτων που επιστρέφει σε κάθε στρατόπεδο Μονάδας Τεθωρακισμένων με ασφάλεια και στην ώρα της με πλήρη έλεγχο αυτής από τον επικεφαλής Υπίλαρχο ή Ίλαρχο. Έτσι τα Τεθωρακισμένα καταθέτουν κάθε μέρα και ένα στεφάνι στο Μνημείο πεσόντων Ιππέων του 1940.

Με την χαρά και ικανοποίηση που αισθάνεται κάθε μαυροσκούφης μετά από μία καλή μέρα συντήρησης στο όρχο ή τον Ουλαμό Συντηρήσεως. Έτσι τα Τεθωρακισμένα τιμούν τους πολεμικούς ίππους που έπεσαν μαζί με τους ιππείς τους στους αγώνες του Έθνους και διαιωνίζουν το πνεύμα και το δέσιμο του εποχούμενου μαχητή με το άλογο του παρελθόντος και το άρμα μάχης του παρόντος και του μέλλοντος.

Με την αναζήτηση, την συζήτηση, την κριτική σκέψη για το τί στις υπάρχουσες πρακτικές πρέπει να αλλάξει ή πρέπει να διατηρηθεί, συνθέτοντας καινοτόμες πρακτικές, αντιμετωπίζοντας με χαμόγελο τις προκλήσεις του παρόντος διαμορφώνουμε το περιβάλλον για ένα πετυχημένο μέλλον. Με την φροντίδα για την διατήρηση του αρματικού μας δυναμικού σε τόσο υψηλό επίπεδο ώστε να ταιριάζει και να αξίζει στο άψογο προσωπικό μας στην περηφάνεια του και στο φιλότιμό του. Έτσι το σύγχρονο όπλο του Ιππικού - Τεθωρακισμένων ανεγείρει νοερά μνημεία και τρόπαια των απανταχού πεσόντων Ιππέων του Ελληνικού Στρατού στα πεδία των μαχών του παρελθόντος στα Ακ-Μπουνάρ, Ούτς Σεράι, στο Δίστρατο και την Βωβούσα.

Με την πατρική αυστηρότητα αλλά και συνάμα με την αληθινή έγνοια και φροντίδα οι Διοικητές κάθε τμήματος Τεθωρακισμένων, ηγούνται χρηστά του υπερπολύτιμου προσωπικού μας. Με τέτοιο τρόπο κτίζουμε την πειθαρχία στα τμήματά μας, δοκιμάζουμε και δημιουργούμε τους μικρούς μας ηγήτορες κάνοντας αρχή από την Σχολή Τεθωρακισμένων και έπειτα στις Μονάδες και Σχηματισμούς του Όπλου, καλλιεργώντας την σύγχρονη αντίληψη του παλαιού ιππικού πνεύματος: πρωτοβουλία, επιθετικό πνεύμα, γρήγορες αποφάσεις, λειτουργία υπό πίεση, τεχνική γνώση. Έτσι τα Τεθωρακισμένα τιμούν κάθε ημέρα τον Διοικητή της Μεραρχίας Ιππικού κατά την μάχη της Πίνδου Υποστράτηγο Στανωτά, που καβάλα ακούραστα στο άλογό του, πατρική μορφή για τους ιππείς του, άξιος ηγήτορας της Μεραρχίας του, την οδήγησε σε περήφανες νίκες σε αυτά εδώ τα βουνά κρατώντας όμως γερά και σταθερά τα ηνία και στις ήττες του πικρού 1941 πολεμώντας στην Φλώρινα – Καστοριά το Γερμανικό Στρατό. Η Μεραρχία Ιππικού δεν διαλύθηκε ούτε συνθηκολόγησε ο επικεφαλής της. Πολέμησε μέχρι τέλους εκτελώντας τις διαταγές του Αρχιστρατήγου Παπάγου και αυτού προερχομένου από το Ιππικό.

Εμείς δεν έχουμε τίποτε άλλο να υποσχεθούμε επιπλέον στους ηρωικούς νεκρούς μας, παρά μόνο ότι θα φροντίζουμε να είναι πάντα με το μέρος μας τα τρία Τ της επιτυχίας κατά τον Οδυσσέα Ελύτη: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη.

 

Ομιλία Προέδρου ΣΑΑΙΤΘ κ. Χρ. Παπαδογεωργόπουλου 

Οκτώβριος 2018

 

Την προσεχή Κυριακή θα εορταστεί και εφέτος σε όλη την Ελληνική επικράτεια η μεγάλη μας εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μία ακόμη μεγάλη ημέρα του Έθνους μας, μία επέτειος, ένας θρύλος, μία μνήμη, ένα χρέος! Ένα έπος που έχει γραφτεί στις ένδοξες σελίδες, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, αφού, όταν σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είχε υποταγεί στον Χίτλερ, η Ελλάδα μόνη στην Ευρώπη, δέχτηκε επίθεση από τη φασιστική Ιταλία, την οποία και ενίκησε.

Όσοι κατέχουν το βαθύτερο νόημα της Ιστορίας γνωρίζουν ότι το «ΟΧΙ» του 1940 στο φασισμό από τον κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Μεταξά, ήταν η συνειδητή έκφραση πεποιθήσεων, ριζωμένων από μακρούς αιώνες στα σπλάχνα της φυλής μας.

Δεν αναφέρεται στην ιστορία των εθνών πιο λακωνικό, πιο εύγλωτο, αλλά και πιο πειστικό παγκόσμιο κήρυγμα από τις δύο συλλαβές ΟΧΙ.

Ένα «ΟΧΙ», που το στήριξε ο Ελληνικός λαός με πρωτοφανή αυταπάρνηση, απλά και αυτονόητα, σαν φυσιολογική εκδήλωση της Ελληνικής ψυχής, όπως αυτή διαπλάστηκε ανάμεσα στους αιώνες, γιατί τα μεγάλα κεφάλαια της ελληνικής Ιστορίας αρχίζουν και τελειώνουν με ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Γι’ αυτό και πρέπει να μην λησμονούμε αυτούς που ρίχτηκαν πρόθυμοι στο πανηγύρι του πολέμου, με ασυγκράτητο ενθουσιασμό, αλλά και πίστη στη νίκη.

Δεν ανέκοψαν την ορμή τους, ούτε ο χειμώνας, ούτε η δύναμη του αντιπάλου, ούτε τα σύγχρονα μέσα τους, ούτε και ο θάνατος.

Εμείς λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού-Τεθωρακισμένων με τα μέλη μας, τους φίλους του Συνδέσμου και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, είμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους πεσόντες Αξιωματικούς και Οπλίτες της Μεραρχίας Ιππικού, οι οποίοι, το 1940, έτρεψαν την επίλεκτη Μεραρχία Αλπινιστών «Τζούλια» σε φυγή, εντός του Αλβανικού εδάφους.

Το ιστορικό της επιτυχίας αυτής έχει, σύντομα, ως εξής :

Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940, η Μεραρχία Ιππικού με Διοικητή το Υποστράτηγο Στανωτά Γεώργιο προωθήθηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Καλαμπάκα, με τελικό προορισμό τη Πίνδο.

Την 1η Νοεμβρίου η Διοίκηση της Μεραρχίας Ιππικού βρισκόταν στο Μέτσοβο. Η είσοδος της Μεραρχίας Ιππικού στον αγώνα, είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει να συμπιέζεται αποτελεσματικά ο θύλακας που είχε δημιουργηθεί από την ιταλική διείσδυση στον τομέα της Πίνδου.

Το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου η Ταξιαρχία Ιππικού της Μεραρχίας ανακατέλαβε τη Σαμαρίνα και την επομένη η Μεραρχία Ιππικού, με τα Συντάγματά της, ανακατέλαβε τη Βωβούσα.

Στις 8 Νοεμβρίου η Ταξιαρχία Ιππικού κατέλαβε το Δίστρατο. Εκεί συνέλαβε αριθμό Ιταλών και ορεινό χειρουργείο της «Τζούλια».Μόλις με μία ώρα διαφορά, έφτασαν στο Δίστρατο και τα πρώτα τμήματα της Μεραρχίας Ιππικού, που είχε διεξαγάγει σκληρούς αγώνες μεταξύ Βωβούσας και Δίστρατου.

Στη συνέχεια η Μεραρχία Ιππικού στράφηκε προς Ελεύθερο - Κόνιτσα. Έπειτα από σκληρό αγώνα κατόρθωσαν να διαλύσουν τις ιταλικές δυνάμεις, συλλαμβάνοντας αιχμαλώτους 15 αξιωματικούς και 700 οπλίτες και κυριεύοντας άφθονο πολεμικό υλικό και υποζύγια.

Η άλλοτε επίλεκτη Ιταλική Μεραρχία «Τζούλια» περιήλθε σε τραγική κατάσταση. Στις 11 Νοεμβρίου το Ιταλικό 9ο Σύνταγμα Αλπινιστών διατάχτηκε ώστε να καλύψει την υποχώρηση ιταλικών τμημάτων προς την Κόνιτσα. Εκεί δέχτηκε σφοδρή επίθεση τμημάτων της Μεραρχίας Ιππικού. Ύστερα από πολύωρο αγώνα οι Ιταλοί ανατράπηκαν και καταδιώχτηκαν, αφήνοντας πλήθος υλικών στο δρόμο προς τη Κόνιτσα.

Στις 16 Νοεμβρίου, με την απελευθέρωση της Κόνιτσας, τελείωσε και τυπικά η Μάχη της Πίνδου. Αν η επίλεκτη Μεραρχία Αλπινιστών κατόρθωνε να καταλάβει το Μέτσοβο, οι ελληνικές δυνάμεις του μετώπου της Ηπείρου θα χωρίζονταν από εκείνες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Η Μεραρχία Ιππικού, με Διοικητή το Στρατηγό Γεώργιο Στανωτά, συνέβαλε τα μέγιστα στην εξάλειψη αυτού του κινδύνου και δικαίωσε τις προσδοκίες του Γενικού Στρατηγείου.

Οι αγώνες της Μεραρχίας Ιππικού δεν σταμάτησαν εκεί. Στις 21 Νοεμβρίου τμήματά της διέσχισαν την ελληνοαλβανική μεθόριο και εισήλθαν εντός της Βορείου Ηπείρου. Στις 3 Δεκεμβρίου μετά από σφοδρές συγκρούσεις, η Μεραρχία εισήλθε στην Πρεμετή.

Στο σημείο αυτό θα αναφερθούμε σε δηλώσεις που έγιναν από θεσμικούς φορείς, που επισημαίνουν το μέγεθος της δράσεως και των επιτυχιών της Μεραρχίας Ιππικού

Συγκεκριμένα το «Ιστορικόν Πολεμικών Επιχειρήσεων 1940-1941» που συντάχθηκε μετά τον πόλεμο, αναφέρει : «...είναι όλως επιβεβλημένη η αναγνώρισις του ομαδικού έργου το οποίον απέδωσε το Όπλον του Ιππικού, το οποίον απετέλεσε τον κύριο παράγοντα θριάμβου της Πίνδου. Η χρησιμοποίησις αυτού ως ταχέως μεταφερομένου Πεζικού επέτυχεν τα μέγιστα, αντικαταστήσασα εν πολλοίς τας εις άλλα στρατεύματα εισαχθείσας ταχείας μηχανοκινήτους Μονάδας. Η μεγαλυτέρα συμβολή του όπλου του Ιππικού προήλθεν απο την γενικήν αναζωπύρωσιν του επιθετικού πνεύματος. Η ηρωική νεολαία του Ιππικού, ώρμησεν ακάθεκτος προς τα εμπρός ανατρέπουσα τους ορμητικούς χιονοδρόμους της Τζούλια, εμπνεομένη μόνον απο τας επιθετικάς παραδόσεις του όπλου της...».

Ο Στρατηγος Στανωτάς, Διοικητής της Μεραρχίας Ιππικού, έγραψε σε άρθρο της εφημερίδας ΒΡΑΔΥΝΗ στις 3 Νοεμβρίου 1961: «Το γενικόν συμπέρασμα εκ των αγώνων της Μεραρχίας είναι ότι, τα τμήματά της, ευτυχήσαντα να μετάσχουν αρχικώς εις την μάχην της Πίνδου, εδημιούργησαν δια της αφθάστου αυτοθυσίας των και των ηρωικών των πράξεων, την βάσιν του Αλβανικού έπους που κατέπληξεν όλον τον κόσμον... Το θαύμα τούτον, διότι περί θαύματος πρόκειται, οφείλεται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων, διοικούντων και διοικουμένων, διότι οι μεν διοικούντες προπαρασκεύασαν και κατήυθηναν τον ελληνικόν λαόν εις τας πρωτοφανείς και μεγαλειώδεις νίκας, οι δε διοικούμενοι διότι δια της αυτοθυσίας, της υπερανθρώπου αντοχής, του πατριωτισμού των, των ηρωικών πράξεών των, της αμέσου προσελεύσεως υπό τας σημαίας, και της εν συνεχεία πρωτοφανούς προελάσεώς των από νίκης εις νίκην, συνέτριψαν τον εχθρόν. Και συνεχίζει ο Διοικητής της Μεραρχίας Ιππικού: «Ούτω οι ιππείς της Μεραρχίας μου εφάνησαν αντάξιοι των προγόνων ιππέων του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Με την σύντομη αυτή αναφορά μας προσπαθήσαμε να καταγράψουμε την προσφορά και τον ηρωισμό των Ιππέων του 40. Μετά το πόλεμο, τα στελέχη του Ιππικού, κατά τη μετάπτωση του Όπλου σε Τεθωρακισμένα, εμφύσησαν στο νέο Όπλο, το έφιππο δόγμα που συνίσταται στην τριλογία: «Ταχύτητα, τόλμη, αιφνιδιασμός».

Στις δύσκολες στιγμές που περνάει αυτή την ώρα η Πατρίδα μας, που οι αξίες και τα ιδανικά ευτελίζονται, το Μνημείο Ιππικού στέκει αγέρωχο, επιβλητικό και μεγαλοπρεπές, ακτινοβολεί αισιοδοξία και εθνική υπερηφάνεια και μας θυμίζει ότι, η ελευθερία και η ανεξαρτησία ενός έθνους - κράτους δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται με αγώνες και θυσίες.

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι

Το Μνημείο αυτό θα διατηρεί άσβεστη τη μνήμη σ’ αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος μας και για να παραδειγματίζονται και διδάσκονται οι νέες γενεές για τα ιδανικά και τις αξίες με τις οποίες πρέπει να διαπνέονται. Δόξα και τιμή στους ήρωες ιππείς που έπεσαν υπέρ πατρίδος. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ.

Κλείνοντας την αναφορά μας αυτή θα θέλαμε να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες:

- Στην παρούσα Δημοτοκή Αρχή, για την αρίστη συνεργασία και αμέριστη βοήθεια, που μας παρείχαν, σε ότι τους ζητήσαμε και για την οργάνωση της παρούσης τελετής και τον εν γένει καλλωπισμό και διαφύλαξη του Μνημείου.

- Στο Διοικητή της ιστορικής VIII Μεραρχίας και κατ’ επέκταση στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, για τις πάσης φύσεως διευκολύνσεις και την άψογη οργάνωση της παρούσης τελετής.

- Στην Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα στην Αντιπεριφερειάρχη Κυρία Μητροκώστα Παναγιώτα, η οποία με τρόπο άμεσο και αποφασιστικό μας επέλυσε θέματα που είχαν να κάνουν με τον ευπρεπισμό του χώρου του Μνημείου και όχι μόνο.

- Στον Έφεδρο Ανθυπίλαρχο κ. Αφεντάκη Κωνσταντίνο επιτυχημένο Επιχειρηματία και μεγάλο δωρητή του Συνδέσμου μας, που ζει και δραστηριοποιείται στο Τορόντο του Καναδά Ο κ. Αφεντάκης για δεύτερη φορά πραγματοποιεί το ταξίδι από το μακρινό Τορόντο για να παρίσταται σήμερα εδώ και να αποδείξει για μια ακόμη φορά την αγάπη του για την Πατρίδα και το Όπλο του Ιππικού - Τεθωρακισμένων που με τόσο ζήλο και υπερηφάνεια υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός.

- Στους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του Μετσόβου για τη σημερινή τους παρουσία στην εκδήλωσή μας, με τις καλύτερες ευχές μας για καλή πρόοδο και πίστη στα εθνικά ιδεώδη της πατρίδας μας.

- Απευθύνουμε επίσης θερμές ευχαριστίες στους προσκεκλημένους μας, τα μέλη και τους φίλους μας και σε όλους τους παρευρισκομένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Τελειώνοντας θα σας θυμίσω μια φράση ενός κορυφαίου αειμνήστου πολιτικού επίκαιρη όσο ποτέ. «Τα ιστορικά γεγονότα μας διδάσκουν ότι η αγάπη για την Πατρίδα δεν είναι αρκετό να εκδηλώνεται μόνο στα πεδία των μαχών. Πρέπει να εκδηλώνεται και στην καθημερινή μας προσφορά ως υπεύθυνων πολιτών. Για να μην χάνουμε στην Ειρήνη, ότι κερδίζουμε στον Πόλεμο».

Σας Ευχαριστώ