Επικρατούν έντονες συζητήσεις για την απόφαση των Η.Π.Α. να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία και για την τύχη των υποστηριζομένων από τις Η.Π.Α. Κούρδων πολεμιστών στη σπαρασσομένη από τον πόλεμο χώρα. Ο Erdogan είπε ότι εγείρει 20 μιλίων (32 χλμ) ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως εισηγήθηκε και ο Trump στην προσπάθειά τους τους να συγκρατήσουν την αυξανόμενη ένταση. Συζητήθηκε και η ανάγκη για ένα σχέδιο ασφαλείας της συνοριακής πόλης Manbij ώστε να αποφευχθεί κενό εξουσίας άπαξ και αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις.
Ο Trump αποφάσισε αρχικά για γρήγορη απόσυρση, αλλά το χρονοδιάγραμμα έγινε ασαφές στη συνέχεια.

Ο Trump απείλησε ότι καταστρέφει την οικονομία της Τουρκίας εάν οι δυνάμεις της επιτεθούν κατά των Κούρδων, τους οποίους ενισχύει η Ουάσινγκτον στη μάχη τους κατά των ISIS. Η Τουρκία επιμμένει να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ομάδων προστασίας του κουρδικού λαού YPG και κατηγορεί τις Η.Π.Α. ότι υποστηρίζουν τους YPG και την πολιτική τους πτέρυγα PYD, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες και έχουν σχέσεις με το απαγορευμένο κουρδικό PKK στηνΤουρκία.


Απορρίπτουν την πρόταση για ‘’ζώνη ασφαλείας’’ στη βόρεια Συρία οι Κούρδοι. Είναι απλά μία πρόφαση για την έναρξη μίας νέας ‘’κατοχής’’ για τον κουρδικό λαό, αναφέρουν. H κουρδική κοινότητα μπορούσε να δεχότανε μία ζώνη ασφαλείας μόνο υπό την αιγίδα του ΗΕ και της διεθνούς κοινότητας. Σε διαφορετική περίπτωση σημειώνουν ότι η συνεργασία με τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης είναι πιθανή.